Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Париж


Българската православна църковна община “Св. Патриарх Евтимий Търновски”  в Париж е основана през 1981 г. Благословение за създаването и дава Митрополит Симеон (по това време Главиницки епископ и патриаршески викарий на Западна Европа).

Реалната дейност на общината започва с идването на първия енорийски свещеник, отец Антон Вълчанов, през 1985 г. В следващите години тя става притегателен център за много български емигранти, особено когато в Париж все още липсват всякакви други български културни и образователни институции. Наистина общината извървява труден и на моменти болезнен път до израстването на църковно съзнание и узряването си като евхаристийна общност, но винаги е изпълнявала основната си мисия – да обгрижва търсещите я българи, да ги дарява със светите Тайнства и да поддържа братолюбиви отношения с другите православни общности във Франция. Изправена пред финансови затруднения, общината остава задълго без помещение за самостоятелни служби и в продължение на години е приятелски приютявана от други православни енории в Париж.

През 2006 г. Парижката архиепископия на Католическата църква предоставя на общината ни настоящата църква в 18 район, с което най-сетне богослуженията поемат нормален ход. Благодарение на помощта на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет на България и на щедрите дарения на нашите сънародници, църквата бързо е обзаведена с красив иконостас, църковна утвар, богата библиотека и всичко нужно за пълноценен църковен живот и дейност.


Православна вяра и живот