Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Франкфурт


 

БПЦО „Св.Цар Борис I“ град Франкфурт на Майн

Българската православна църковна община „Св. Цар Борис I“ в град Франкфурт на Майн е основана на 02.06.2001 година, когато е направено първото организационно събрание, посветено на делото на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България.

На тържеството са присъствали около 150 човека, сред които тогавашният посланик на Република България г-н Иван Бонев и дипломатката г-жа Шекерлетова.

За членовете на църковно настоятелство са избрани:
д-р Минчо Банковски, избран за председател на църковната община.
г-жа Йорданка Бесо – касиер
г-н Асен Мюнинг – домакин
г-н Рашо Кацаров – секретар

Инициативата за създаването на българската православна община идва от изявени българи:
г-жа Лили Шмит , г-жа Марияна Пфайфер , г-жа Светослава Мюнинг, г-н Петър Иванов, проф. д-р Спас Разбойников.

Сред най-отличилите се българи, дали своя труд и време за изграждане на църковната община, запазване на вярата и съхраняване на българските традиции са:
– г-жа Лили Шмит, дългогодишна организаторка на хуманитарни помощи за България с активно участие в организирането на църковния живот в общината.
– Д-р Минчо Банковски, председател на църковната oбщина, организираше мероприятия към българската църква и народни празници, като отдаваше от себе си сили и средства.
– Проф. Д-р Спас Разбойников – известен хирург и доблестен офицер, участвал във Втората Световна Война, подкрепяше духа на църковната община със своя младежки дух, енергичност, оптимизъм и чуство на дълг към родината, както и отдаваше от своята лепта за финансовото подкрепяне на общината.

В края на 2001 г. българската православна църковна община беше регистрирана юридически в град Франкфурт на Майн като дружество с идеална цел без право на печалба.

Благодарение на добрите контакти и взаимоотношеня между г-жа Лили Шмит и католическия свещеник Глазер от 2001 г. любезно ни беше предоставен за служение католическият храм „Успение Богородично“. Литургиите към БПЦО „Св. Цар Борис I“ отслужва отец Милчо Маринов, който бе избран от г-жа Лили Шмит през 2000 год. Тогава служещ в църквата „Св. Св. Кирил и Методи“ в София той бе поканен и представен на църковното настоятелство като свещенослужител на българите в град Франкфурт.

В края на 2003 г. д-р Минчо Банковски, поради професионални и семейни ангажименти, се отказа от поста си на председател на църковната община. Той не пожали сили и средства за нейното изграждане, заздравяване, приятелство и сплотеност сред нашите сънародници.

След изборно събрание в пълен състав през 2004 г. за председател на църковна община „Св. Цар Борис I“ бе избран отец Милчо Маринов, който и до днес председателства, свещенодейства и обгрижва духовно българите в град Франкфурт и региона. Отец Милчо е родом от село Изгрев, Плевенско. Завършва Духовна Семинария през 1985 г., през 1992 г. завършва Духовна Академия. Ръкоположен е за свещеник през 1997 г. от тогавашния Неврокопски митрополит Пимен. Приет е на служение в софийския православен църковен храм „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1998 год. от тогавашня председател Отец Анатоли Балачев, където служи до 2000 г., след което е повикан на служение в Германия.

Църковната община „Св. Цар Борис I“ в град Франкфурт на Майн принадлежи от 2013 година официално към Българската Православна Църква – Българска Патриаршия. Тя се ръководи и духовно обгрижва под юрисдикцията на Западно- и Средноевропейската Епархия с център град Берлин, управлявана от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

„Благословен да бъде Бог и Отец на Господа нашего Иисуса Христа, Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха“

Църковно Настоятелство

Свещеник Милчо Маринов

Waldmeisterpfad 6

65933 Frankfurt am Maiн

Тел: 069/82363394

Мобил.0172/4672424


Православна вяра и живот