Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Будапеща


Хронологични сведения за Българската Църква

 „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Будапеща

Още  в началото на миналия век гр. Будапеща става един от най-главните центрове на мигриращи от България. През 1914 г. се създава дружество, а през 1916 г. има вече и църковна община. През 1916 г. отваря врати българското училище, в което се помещава и параклиса. След едно десетилетие тези институции се оказват тесни за бързо нарастващото българско малцинство. Дружеството подема инициативата за изграждане на църква и училище. През 1930 г. върху подарения от общината 3000 кв. м. терен е построен от доброволните дарения на пасомите храм в стил КРЪСТО-КУПОЛНА базилика. В продължение на 84 години тази светиня продължава да сплотява българите в Унгария и да ги превръща в едно живо и дейно общество. Свещениците, за които имаме сведения са от 1936 г., поради изчезването на кондиката. Те са: архимандрит Борис (1936 г.), който в последствие е избран за Неврокопски митрополит. След него за енорийски свещеник е назначен отец Иван Неделчев, брат на Неврокопския митрополит Пимен, чието служение продължава до 1971 г. След него следват о. Михаил Димитров, о. Йордан Мицов, о. Иван
Шумов, прот. Танчо Янчев и отец Иван Шумов. От 2000 г. до 2010 г. временно управляващият епархията Старозагорски митрополит +Галактион назначава за енорийски свещеник отец Стефан Мамаков. През месец ноември 2010 г. на овакантената енория е назначен прот. Танчо Янчев, който и понастоящем обслужва тази църковна община.

Контакти:

Свещеник: Танчо Янчев

Тел: +36 12 744 919; +36 30 49 64 997

E-Mail: tancho.yanchev@gmail.com

Skype: tancho.yanchev


Православна вяра и живот