Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Лисабон


Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Лисабон, Португалия е създадена на 25 декември 2001 година. Повод за създаването на общината е преместването и преустройството на параклис от дома на Царица Иоанна в двора на българското посолство в гр. Лисабон, след нейната смърт.  Основен инициатор за създаването на църковната община е архитект Николай Фиков, близък приятел на царицата и дългогодишен председател на Църковното настоятелство. От този момент до края на 2003 година през общината преминават няколко свещеника без да се задържат за дълго.

От декември 2003 година с решение на Св. Синод на Българската православна църква и заповед на Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон е назначен енорийски свещеник Гоце Христов. Богослуженията в параклиса станаха редовни и скоро започва да се формира евхаристийна общтност. В богослуженията участваха не само български граждани, но и представители на други народности, като руснаци, украинци, молдованци и др.

Участието на небългарски граждани и усложнената обстановка със сигурността на територията на посолството създаде известно напрежение, което доведе до временно прекъсване на богослуженията в параклиса за няколко месеца през лятото на 2005 година. След възобновяването на богослуженията през септември същата година ситуацията не се подобри, а продължи да се усложнява, което доведе до окончателно прекратяване на богослуженията през септември 2006 година. За няколко месеца бяхме приютени в руския храм, като заедно с руската община извършвахме богослуженията. След отправена молба към кардинал–патриарха на гр. Лисабон, любезно ни беше предоставен за безвъзмездно ползване храм „Nossa Senhora de Lapa” съвместно с католическата енория. Това ни създаваше известно неудобство, тъй като православното богослужение започваше много късно след приключването на католическото. Търсенето на самостоятелен храм продължи без прекъсване през цялото време. Междувременно през ноември 2007 година, след дългогодишни усилия на няколко църковни настоятелства, Църковната ни община получи регистрация по закона за религиозните лица в Португалия.

Благодарение на усилията на църковното настоятелство, тогавашния посланик г–н Иван Петров и тогавашния викарен епикоп на епархията Константийски епископ Антоний и разбира се добрата воля на католическата църква в Лисабон, църковната ни община получи самостоятелен храм за безвъзмездно ползване през февруари 2012 година. Храмът беше ремонтиран и обзаведен, съгласно православните традиции и на Петдесетница същата година беше офциално открит от епископ Антоний в присъствието и на тогавашния премиер г–н Бойко Борисов. От тогава до настоящия момент провеждаме богослуженията си в собствен храм и енорийският живот започва постепенно да се възстановява.

Църковната ни община е многонационална и това само ни обогатява. Радваме се на постоянно изповядващи се и причастяващи се енориаши. Богослужението е огласено от църковния ни хор, съставен от професионални музиканти и богослови. Детското присъствие в храма е осезателно.

Към храма функционира малка библиотека. Обикновинно два пъти годишно за Рождество Христово и за Пасха организираме концерти с участието на децата на църковната ни община, където те имат възможност да покажат какво са научили през годината.


Православна вяра и живот