Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Милано


БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКОВНА ОБЩИНА  „СВ. АМВРОСИЙ МЕДИОЛАНСКИ” ГР. МИЛАНО, ИТАЛИЯ.

Българската църковна община в гр. Милано, Италия е основана преди десетина години. За своите религиозни нужди нашата община ползва храм „Св. Мария Възстановителка” (Santa Maria Riparatrice) в центъра на италианския мегаполис. Храмът се намира на улица Sant’Antonio, 5. Tъй като той се използва и от римокатолици, членовете на енорийската ни община са поставяли подвижни икони по време на богослужението. Изработеният и поставен в момента иконостас също е подвижен. Той е дело на изкусния майстор-резбар Иван Новаков от Асеновград. Иконите в него са копия на творби на художника-иконописец Енчо Узунов от Троянско, който от много години работи и в Италия.

Църковната община в гр. Милано е основана в навечерието на Рождество Христово 2005 г. и е наименована от учредителите си „Рождество Христово”. През 2007 г. когато получават възможността да ползват Богородичния храм, църковната ни община е преименована в „Св. Амвросий Медиолански”, чийто празник е на 7 декември. От 2006 г. до м. февруари 2014г. в гр. Милано служи българският свещеник Ивалин Славов, завършил Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ и богословския факултет в Букурещ. В момента той е енорийски свещеник в град Пловдив.

За благозвучието по време на светата Литургия се грижат псалтите г-н Николай Граминов – председател на Църковното настоятелство, г-н Огнян Наков и  г-жа Бригита Карагьозова.

На 7 декември 2014 г., за енорийски свещеник на БПЦО „Св. Амвросий Медиолански” бе въдворен свещ. Стефан (Стоил) Паликаров.

Xрамът е отворен всяка неделя от 9:30 до 13:00 ч. Богослужението започва в 10:00 ч.

БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА СВЕЩ. СТЕФАН (СТОИЛ) ПАЛИКАРОВ

РОДЕН: гр. София на 27.10.1982 г.

ОБРАЗОВАНИЕ:

–          2005 г. Теология, СУ „Св. Климент Охридски” – степен бакалавър

–          2009 г. Теология, СУ „Св. Климент Охридски” – степен магистър

–          Езикови курсове в Санта Северина (Италия) и Регенсбург (Германия)

СЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕ: Женен с едно дете

ДАТА НА РЪКОПОЛОЖЕНИЕ:

–           01.11.2007 г. – дякон

–           08.11.2007 г. – свещеник

О. Стефан Паликаров

Тел. +39 34 25 07 33 10

Е-mail: p.stefanos@abv.bg


Православна вяра и живот