Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Виена – Св. Иван Рилски


Българска православна църковна община „Св. Иван Рилски”, Виена, Австрия

Основни положения

Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Иван Рилски“ във Виена, Австрия, е основана през 1967 г. Регистрирана е и държавно призната от страна на Република Австрия на 19.05.1969 г. като тяло на публичното право. БПЦО е под юрисдикцията на Българската Патриаршия, Светия Синод със седалище София и принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Обгрижва повече от 10 хиляди вярващи сънародници и приятели на Православието и на България.

Място и дейност – седалище

БПЦО обхваща Република Австрия и притежава единствено представително право в Австрия. Нейното седалище е Виена. До 24.12.1993 г. БПЦО „Св. Иван Рилски“ е ползвала безплатно Руската православна църква в Трети Виенски район, където са отслужвани един път в месеца български служби. През месец март 1993 г. българският посланик във Виена, г-н Александър Караминков предоставя помещение в посолствения жилищен комплекс, което църковната ни община със свои средства е ремонтирала и преустроила в българска църква. Първата българска служба е отслужена на 25.12.1993 г., а на 24.04.1994 г. е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. Всеки неделен ден българската ни църква бива посещавана от около 60 – 80 вярващи сънародници и австрийски приятели на Православието и на България. На големи празници и по специални поводи тя бива посещавана от по 250 – 300 души, между които и видни личности от австрийските делови кръгове. Великденската служба бива посещавана от около 1500 души вярващи сънародници и австрийски приятели на Православието и на България. Това дава основание на църковното настоятелство да мисли в бъдеще за построяване на по-голям храм.

Задачи

Задачите на Българската православна църковна община „св. Иван Рилски“ се състоят в осигуряване духовното обгрижване за задоволяване на духовно-религиозните потребности на членовете на църковната община чрез богослужение, преподаване на светите тайнства, духовно-религиозни поучения, както и чрез културно-религиозни програми, затвърдяващи вярата.

Също така се предвижда и извършване на благотворителна дейност.

  • Февруари-март 1997 г. – В Родината ни са изпратени във форма на дарение 60,000 опаковки АДАЛАТ РЕТАРД (за сърдечно болни ) в размер на около 14 млн. австр. шил.;
  • Лятото на 1998 г. – Изпратена е окомплектована линейка за бърза медиц. помощ в полза на Родината;
  • 1997 – 1998 г. – Осъществена е помощна програма изразена в заплащане на необходимите хранителни продукти за трапезарията на Софийската духовна семинария в размер на около 12 хил. щатски долара;
  • 1997 – 1998 г. – На два пъти е извършен ремонт на покрива на посолственото помещение, в което е устроена Българската ни църква в размер на над 80 хил. австр. шил.
  • 1998 г. – Помощна програма с 1.000 щатски долара в полза на пострадали деца от чернобилската катастрофа летували в България;
  • 1997 – 1998 г. – На два пъти е осъществена целева помощна програма в полза на пенсионирани свещеници, учители от семинариите, професори от богослофските факултети в размер на 60 хил. австр. шил;
  • 1998 – Директна финансова подкрепа за издаването на религиозна литература в България.
  • 2005 – Осъществена е помощна програма за Пловдивската духовна семинария в размер на около 10 хиляди евро. Оборудвани са лекарски, зъболекарски кабинет и лазарет за семинаристите.

Часове по вероучение

От есента на 1997 г. до месец юни 2014 г. в българската ни църква „св. Иван Рилски“ се преподаваше вероучение за деца. В групата имаше и деца от смесени бракове, които научаваха по този начин и български език. Австрийското законодателство позволява в обществените и частни училища да бъде изучавана православна религия. По този начин всички български православни ученици имат възможност да посещават в техните училища часовете по праровславна религия. Така детската група по веручение при църквата ни завърши успешно и плодотворно своята дейност в края на месец юни 2014 г.

Енорийски лист

Издава се от месец октомвро 1991 г. на български и немски език четири пъти в годината в тираж от 2000 в първите петнайсетина години, а в последно време 500 бр. И е признат за официален вестник в Австрия.

Смесен църковен хор

Около 12 ентусиасти под ръководството на енорийския свещеник научиха през 1993 г. заедно с първия диригент на хора Албена Панчева цялата литургия и се включиха от първата служба в активния богослужебен живот на църквата. Следващи диригенти: Дора Дочева, Анна Петкина, маг. Пламен Генов, маг. Константин Илиевски и маг. Ани Футекова. Смесения църковен хор има няколко участия във Виенската катедрала Стефансдом, давал е самостоятелни концерти. Изпълнява успешно предимно църковна музика (българска и руска). Хористите са предимно млади хора специализанти във Виенските консерватории или висши музикални училища, които усъвършенстват своите дарби.

Финансова издръжка

До 31.12.1990 г. БПЦО „св. Иван Рилски“ е получавала цялостна финансова издръжка от Българската патриаршия, Светия Синод – София. От 01.01.1991 г. тя е на пълна финансова самоиздръжка.

Църковно настоятелство и църковна проверителна комисия

Църковното настоятелство се състои от шест души. Председател е енорийският свещеник. Църковната проверителна комисия се състои от трима души. Тя извършва щателен контрол на църковните средства. И двете управителни тела се избират на всеки четири години от общото църковно събрание.

Духовни лица

1967 г. – 1981 г. – протопрезвитер проф. Николай Шиваров

1981 г. – 1986 г. – прот. Иван Петкин

1986 г. – 1990 г. – прот. Иван Георгиев

1990 г. –              – ст. ик. Иван Петкин

1995 г. – 2013 г. – прот. Ерих Холаубек

Към дата 01.02.2014 г. има един свещеник и четири иподякони.

 

Енорийски свещеник – отец Иван Петкин

1963 г. – Основно образование

1969 г. – Софийска духовна семинария „Св. Иван Рилски“

1969 г. – 1973 г. – Клиросен певец и хорист в Софийските храмове „Св. Николай“ и „Св. София“

14.09.1972 г. – ръкоположен за дякон

1973 г. – Духовна академия „Св. Климент Охридски“

1972 г. – 1975 г. – дяконско служение в Софийските храмове „Св. Седмочисленици“ и Руски православен храм „св. Николай“

15.03.1975 г. – ръкоположен за свещеник

1975 г. – 1981 – енорийско служение в Софийските храмове „св. Николай Софийски“ и „Покров Богородичен“

1981 г. – 1986 г. – енорийско служение в БПЦО „Св. Иван Рилски“, Виена

1986 г. – 1990 г. – енорийско служение в Софийския храм „Покров Богородичен“

1990 г. –              – енорийско служение в БПЦО „Св. Иван Рилски“, Виена

 

Актуални адресни данни:

  • Пощенски адрес за кореспонденция:

Bulgarische orthodoxe Kirchengemeinde „Hl. Iwan Rilski“, 1040 Wien, Kühnplatz 7, ÖSTERREICH

  • Адрес на храма: 1120 Wien, Dunklergasse 21

Интернет страница: www.bok.at

E-Mail: info@bok.at

Mobil: +43 664 22 44 370

 

Програма на богослуженията

Обявена е винаги на църковната дъска, както и на интернет страницата на общината: www.bok.at

Службите в неделни и празнични дни започват според обявената месечна програма в 10:15 часа.

 

 

 


Православна вяра и живот