Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Пасау


Кратка история на БПЦО Св. Ана град Пасау

 

Първите сведения за православен църковен живот в град Пасау датират от 1989 година. Тогава на 18 юни отец Виктор Иванов отслужва първата православна света Литургия в града, с което слага начало на православното богослужение в Долна Бавария. В службата взимат моливено участие православни руски и румънски емигранти. По онова време в града няма българи, с изключение на отец Виктор, който е и единственият православен свещеник в региона.

Това налага през 1996 година отец Виктор да поеме обгрижването на православните затворници във всички затвори в Бавария, дошли от източните православни страни.

В началото на новото хилядолетие българската емиграция нарства неимоверно. Между нея са и много млади хора, които идват да учат в Германия. Поради възникналата нужда за духовното им обгрижване с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, в края на 2005 година отец Виктор Иванов Цимер поема духовното обгрижване на българите в университетските градове Пасау и Регенсбург. Така по поречието на Дунав възникват две нови БПЦО.

За кратко време отец Виктор съумява да организира младата българската емиграция в Пасау и с помоща на родолюбивите българи Цветелин Георгиев и Иван Бакалов на 18.12.2005 основава Българска православна църковна община, която приема света Ана за свой набесен покравител. Всеотдайни помощници на отеца в това дело са и неговите приятели българският художник иконописец Владимир Матов и руснака Петър Иванов. Голямото усърдие на отеца е оценено и от местната католичаска църква, която му предоставя свой храм за редовните богослужби на българите.

Параклиса „Ламбергкапеле“ в който е приютена Българската православна църковна община е част от комплекса на катедралния храм Дом в града.

Първата света Литургия в „българския“ параклис е отслужена на 18.12.2005 година и се счита за рожденна дата на общината.

През 2006 отец Виктор организира и финансира направата на иконостас, който е монтиран и осветен часове преди литургията за храмовия празник на 23 юли 2006 година. Помагат му българският художник иконописец Владимир Матов и руснака Петър Иванов.

Нa 6 януaри 2009 година българите празнуват Богоявление с Вeлик вoдoсвeт и хвърляне на кръста във водите на Дунава. Тържеството е проведено нa историческия пoлуoстрoв в Пaсaу, където се вливат една в друга трите реки – Дунав, Ин и Илц. Молитвено участие в това събитие взеха представители на всички християнски доминации в града. С това се поставя началото на една традиция, а местното население с любопитсво и разбиране участвува заедно с българите в благославянето на водното естество.

Нa 18 aприл 2009 година отец Виктор взима участие заедно с oтeц Мaнфрeд Eртл от католическата църквa в Пaсaу и дeкaн Eдa Вaйзe от евангелистката църква блaгoдaрствeн мoлeбeн пo пoвoд дeня нa Бaнхoфсмисиoн в града.

Нa 15 мaй 2009 година БПЦО „Св. Ана“ става част от инициативата „Нощ на отворените църкви“. По този повод в параклиса в Ламбергкапеле бе отслужена вечерня и храма остана отворен до късно през ноща. Броят на посетилите църквите в Пасау през тази нощ, надминава по масовост посещенията на църквите по време на Великденските празници в града.

На 25 юли 2009 година българите в Пасау празнуват Успението на Христовата пра-майка Света Ана с архиерейска света Литургия. Управляващият Западно- и средноевропейска епархия, Тивериополски епископ Тихон в съслужение с отец Виктор Цимер оглави светата служба. Храмовият празник на Света Ана се празнува традиционно всяка година и на 9 декември – Зачатието на св. Анна.

От 2014 година поради продължилите ремонтните работи и реставрацията на наводнения храм „Св. Възкресение“ българите от БПЦО „Св.Ана“ намират подслон и дом за молитва в католическата църква „Св. Петър“ (St. Peter), която е втората по големина църква в град Пасау, след катедралния храм Дом.

По своето географско положение град Пасау е врата към западна Европа. Градът е духовно и исторически свързан с България. От тук тръгват мисионери спомогнали при покръстването на българите. Тук започва изгнанието на свети Методий и неговите ученици, тук български свещеник слага началото на православно богослужение в този край на Германия. Тези фактори определят важността за българското присъствие в града, а незгодите, честите наводнения, безработицата и бедноста в този край на Германия могат да бъдат приети само, като едно предизвикателство за усърден и отдаден на Божието дело български духовник.


Православна вяра и живот