Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Мюнхен


Българската православна църковна община „Свети Климент Охридски“ в град Мюнхен е основана на осми юни 1982 година на учредително събрание на българи, живеещи в град Мюнхен и околностите, свикано от Организационен комитет за основаване на Българска православна църковна община под ведомството на Българската православна църква – Българска патриаршия. На учредителното събрание е приет църковен устав и избрано църковно настоятелство в състав: Председател – инж. Иван Иванов, зам. Председател – Георги Динев, секретари – Емил Бояджиев и Бончо Гочев, отговорник за просветната дейност – Христо Иванов. За енорийски свещеник е командирован от България ставрофорен иконом Славчо Иванов Славов. Първата света Литургия е отслужена на 25 декември 1982 година – Рождество Христово в Сръбската православна църква в град Мюнхен. В последствие евангелската църква предоставя свой храм за ползване. На първи декември 1986 година започва своето служение ставрофорен иконом Петър Томов Ангелов. Богослуженията се извършват в новоучредения параклис „Свети Климент Охридски“ в католическия храм „Свети Йоан Кръстител“ на площад „Макс Вебер Платц“. В параклиса е монтиран дърворезбен иконостас, дарен и изработен в град Аугсбург, на който са монтирани икони, подарени от Светия Синод на БПЦ. Ставрофорен иконом Петър Томов Ангелов завършва своето служение на 30 ноември 1990 година. През втората половина на месец февруари 1991 година пристига йеромонах Софроний (Николов) за енорийско служение в БПЦО – Мюнхен, но в края на септември същата година той напуска енорията. Архимандрит Йоан Стойков, започва своето служение в БПЦО „Свети Климент Охридски“ като гост свещеник на празника Рождество Христово на 25 декември 1991 година. Протоиерей Георги Шумов започва своето служение в Неделя Месопустна на 21 февруари 1993 година и завършва своето служение на 30 май 2003 година. На 1 февруари 2004 година със заповед на епархийския архиерей митрополит Симеон и избор на църковното настоятелство за енорийски свещеник е назначен свещеник Недялко Калинов, който и до днес изпълнява пастирското си служение в църковната община. Църковният хор на общината, под ръководството на богослова Мартин Пенев, участва ежегодно на хоровата среща на Православните църкви в Мюнхен. В неделните богослужения участват редовно и иподяконите Сотир Червенков, Найден Големанов и Васил Аргиров. На 30.06.2012 г. църковната община празнува 30-годишния си юбилей, който бе почетен и от НП Константийски епископ Антоний – викарий на Епархийския митрополит Симеон. По този случай бе създаден и документален филм за живота и дейността на общината. БПЦО „ Свети Климент Охридски“ в град Мюнхен изпълнява своето църковно-патриотично дело, като обединява всички българи в град Мюнхен и околностите, задоволявайки техните духовни нужди и потребности.


Православна вяра и живот