Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Рeгенсбург


Кратка история на БПЦО Св Николай Мирликийски Чудотворец“ в Регенсбург

Първите сведения за православно богослужение от български духовник в град Регенсбург идват от 1989 година. Тогава на 05.11.1989 година българският свещеник отец Виктор Иванов, като клирик на Руската Православна Задгранична Църква, под омафора на епископ Марк Берлински, Германски и Великобритански, за първи път отслужва Св. литургия в църквата „Покров Богородичен“ в град Регенсбург. По онова време отеца обгижва духовно както руските емигранти, така и малцината българи в града. При това си служение отец Виктор се среща с  българката Неделя Кънчева, която се грижи за руската православна църквата в Регенсбург. Неделя Кънчева пистига от Севлиево в Регенсбург заедно с мъжа си Йонко през далечната 1936 година, те са първите български градинари в региона. Наред с грижата за градините и производството на зеленчуци Неделя търси духовна утеха в Руската православна църква в града. Тя там е църковна настоятелка и дава сили и време за утвърждаване на православието в този край на Германия. По късно нейното дело продължава снаха ѝ, зъболекарката Мадлена Кънчева, която също помага в църковните дела и направата на иконостас, този път при новосъздадената българска православна църковна община в град Регенсбург.

През деветдесетте години, заедно с голямата икономическа емиграционна вълна от България след настъпилите демократични промени на 10 ноември 1989 година, в Германия идват да учат и много млади хора. В началото на новото хиядолетие българските студенти съставляват 90% от всички чуждестранни студенти учещи в университетите в Бавария. Поради възникналата нужда за духовното им обгрижване с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, в края на 2005 година отец Виктор Иванов Цимер поема духовното обгрижване на българите в университетските градове Пасау и Регенсбург. Така по поречието на Дунав възникват две нови БПЦО.

От 30.10 до 02.11.2005 г. в Източноцърковния Институт (OKI) в Регенсбург се провежда шестият епархийски събор на Българската Западно- и Средноевропейска епархия.

Българската првославна църковна община „Св Николай Мирликийски Чудотворец“ в Регенсбург е основана на 25 декември 2005 г. Тогава българският свещеник Виктор Иванов (Цимер) организира старата и нова емиграция на българите в града и с помощта на родолюбците от Баварско-българското културно дружество: Иван Илиев, Веселин Рубчев и Стефан Ганчев основава българската православна църковна община „Св Николай Мирликийски Чудотворец“. От начало българите в Регенсбург ползват за своите духовни нужди православния параклис на Източноцърковния институт в Регенсбург. Първата света Литургия е отпразнувана на Рождество Христово като денят на основаването се счита за рожден ден на общината. Всеотдайни помощници на отеца в това дело са неговите приятели българският художник-иконописец Владимир Матов и руснакът Петър Иванов.

На 06.07.2007 година отец Виктор слага начало на една традиция в град Регенсбург: за първи път в историята на града се празнува Богоявление с Велик Водосвет и хвърляне на кръста във водите на Дунава, за освещаване на водното естество. Тържеството се провежда  на борда на акостиралия в Регенсбург български товарен кораб „Св. Павел“. Наред с екипажа на кораба и църковните настоятели Веселин Рубчев, Иван Илиев, Стефан Ганчев, д-р Мадлен Кънчева, присъствуват българи от Регенсбург и околностите, както и български суденти от университета в града. След службата на кораба тържеството продължи с почерпка в офиса на г-н Рубчев в Donau Star.

На 24 май 2007 година българите в Регенсбург празнуват за двадесет и трети пореден път паметта на Св. Св. Кирил и Методий и деня на славянската писменост и култура. В благодарствения молебен отслужен на паметната плоча на Св. Методий от отец Виктор Цимер взима участие и дяконът на Варненски митрополит Кирил – дякон Цветан Шилев (специализант в Източноцърковният институт). На тържеството в памет на Св. Методий, наред с официалните гости е генералният консул на република България в Мюнхен г-н Атанас Кръстин, директорът на Източноцърковният институт (Ostkirchliches Institut) Прелат Д-р. Раух, отец Алексадър Кампиано от Румънската православна църква и пилотът-изпитател Николай Петров от София. Молитвено участие взеха църковните настоятели, вярващи българи от града и околностите, и български студенти от университета в Регенсбург.

Град Регенсбург е тясно свързан с това традиционално празненство. Тук през 870 година Св. Методий и учениците му са били предадени на съд и изпратени на заточение. Във връзка с това през 1985 година Регенсбургският университет организира конгрес в Източноцърковния институт в града по случай 1100 годишнината от смъртта на Св. Методий. За тази годишнина Българската държава изпраща правителствена делегация, поставя се и паметна плоча на Св. Методий на площада „Am Kornmarkt“ с надпис на немски език: „В памет на великия славянски апостол свети Методий, пребивавал в Регенсбург през 870 година От благодарния български народ 1985 г.“

От 3 ноември 2007 година с помощта на Монсеньор Прелат Д-р. Клаус Вирвол от Източноцърковния Институт (OKI) в град Регенсбург отец Виктор Цимер получава за духовните нужди на българите в региона „Църквичката Св. Петър“, намираща се в градинката срещу гарата в град Регенсбург.

Peterskirchlein
D.-Martin-Luther-Straße 24
93047 Regensburg


  • Общини
  • Държави част от Епархията
  • Държави извън Епархията
Лил Рочестер Брюл Люксембург Франкфурт Виена Цюрих Палмa Валета Париж Страсбург Сеговия Дения Лион Кьолн Берлин Щутграт Манхайм Дюселдорф Хамбург Регенсбург Мюнхен Пасау Виена Рим Милано Брюксел Барселона Лисабон Хага Лондон Осло Будапеща Загреб Стокхолм

Православна вяра и живот