Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Хамбург


Единствената българска православна община в Северна Германия, „Св. Св. Кирил и Методий”, води началото си от 2007 г. Основите за създаването ѝ се полагат още през 2003 г., когато едни от първите настоятели, г-жа Мария Щурм и г-жа Слава Янкова, инициират подписка за български храм в Хамбург. С помощта на почетния консул на Република България в Хамбург, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, четири години по-късно усилията им се увенчават с успех. Председател на първото църковно настоятелство става д-р Борис Галунски. Първите богослужения се отслужват от свещеноиконом Юлиан Ангелов и свещеноиконом Любомир Леонтинов от Берлин. Скоро след създаването си общината в Хамбург има собствен свещенослужител в лицето на отец Антоний Найденов, последван през 2010 г. от настоящия свещеник Кръстин Апостолов. По настоящем в църквата се черкуват около 60 миряни в неделно време. Православни християни от България, Германия, Гърция, Сърбия, Молдова, Румъния и Украйна всяка неделя заедно взимат участие в Божествената света литургия, която се отслужва на български и немски език.

Предвид нарастващата нужда от богослужение на роден език се очаква броят на редовно посещаващите храма (с цел причастие или посещение) да достигне около 100. Освен неделните богослужения общината се стреми към извършване на църковно-просветна дейност като занимания по вероучение и Неделно училище за най-малките, на богата културна дейност, организирайки духовни беседи, концерти, филмови прожекции и др., и не на последно място към осъществяване на социални проекти в подкрепа на нуждаещите се сънародници.

От създаването си през 2007г. досега Българската православна църковна община „Св. Св. Кирил и Методий“ в Хамбург извършва своята църковна дейност под наем в храмове на Евангелската църква в града. По настоящем Църковната ни община се намира под наем в гробищния параклис на кв. Алтона, гр. Хамбург с право на ползване през събота и неделя.

При своето първо посещение в Хамбург през декември 2010 г., Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, по това време Константийски епископ, преподава благословение, за да започне акция за набиране на средства за придобиването на Български храм. В рамките на дарителската акция под наслов „Една църква за Хамбург”, стартирана края на 2012 г. под егидата на проф. Имайер, се организират редица културни мероприятия за набиране на поддръжници сред българската и немската общност и събиране на финансови средства. В момента общината работи активно по проекта за построяване на собствен православен храм в гр. Хамбург.

Всяка неделя от 10.00 часа се отслужва Божествена света литургия на адрес:
Diebsteich Kapelle | Am Diebsteich 4 | 22761 Hamburg | Метролиния S3, S21, Станция Diebsteich


Православна вяра и живот