Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Дюселдорф


БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКОВНА ОБЩИНА

„СВ. ГЕОРГИ  ПОБЕДОНОСЕЦ“ –  ГР. ДЮСЕЛДОРФ

На 22.10.2010 г.  в гр. Дюселдорф е регистрирана българската църковна община „Св. Георги Победоносец“ с членове: Румен Миков, Антоанета Брамчийска, д-р Алтапармаков и Пламен Брамчийски.

Във връзка  с намирането на самостоятелна църква бяха проведени и се провеждат  срещи с представители на Католически и Протестантски общини, но исканите наеми и режийни към настоящия момент са непосилни за  църковната община.

Поради тази причина, с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний се отслужват Свети литургии в различни Православни църкви в област Северен Рейн – Вестфалия:

-в Сръбската Православна църква „Свети Първомъченик и Архидякон Стефан“ – гр. Есен. Ръководителката на църковния хор към храма, българката Надежда Курш, оказа съдействие при обновяване сайта на църковната община и публикува актуална информация в Internet и Facebook. След всяка Света Литургия миряните имат възможността да се срещат и общуват в зала към църквата;

-в православния параклис „Св. Йоан Предтеча“ – гр. Кевелар, който е на около 60 км. от гр. Дюселдорф. Диригентка на църковния хор е българката г-жа Стефка Михел;

-в Руския параклис „Св. Покров Богородичен“ – гр. Бон.

Енорийски свещеник на Българската Православна църковна община „Св. Георги Победоносец“ гр. Дюселдорф от 01.09.2010 г. е свещеноиконом Антон Търнев.


  • Общини
  • Държави част от Епархията
  • Държави извън Епархията
Лил Рочестер Брюл Люксембург Франкфурт Виена Цюрих Палмa Валета Париж Страсбург Сеговия Дения Лион Кьолн Берлин Щутграт Манхайм Дюселдорф Хамбург Регенсбург Мюнхен Пасау Виена Рим Милано Брюксел Барселона Лисабон Хага Лондон Осло Будапеща Загреб Стокхолм

Православна вяра и живот