Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Манхайм


Българската православна църковна община „Св. Петка Търновска“ в гр. Манхайм  е учредена  на 12.12.2009 г. с благословението на НВ митрополит Симеон в присъствието на Тивериополския епископ Тихон. Църковната община има за цел да обгрижва духовно православните българи от района Рейн-Некар. Църковната община е регистрирана в съда по всички изисквания на немския закон и се ръководи от църковно настоятелство.

При учредяването на Църковната община е създаден и църковен хор, ръководен от маестро Добрин Панайотов. В репертоара на църковния хор влизат както църковни песнопения, така и произведения на български и световноизвестни композитори. Хорът участва в честванията  на Българските празници и изнася много благотворителни концерти. Духовни пастири през годините бяха о. Недялко Калинов и о. Милчо Маринов.

След интронизацията на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний бяха решени много организационни и финансови проблеми, сред които назначението на нов енорийски свещеник и осигуряване на средства за закупуване на църковна утвар и книги за църковната библиотека.

Дейно участие в богослуженията взимат и тримата иподякони Борис Матеев, Васил Бечевски и Добрин Панайотов.

На 14 октомври 2017г. Васил Бечевски е ръкоположен от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний за свещеник, който ще обгрижва духовно Църковната Общност.

Богослуженията се извършват всяка неделя от 11:00 ч. в храм „Maria Hilf“ на адрес August-Bebestr. 49, 68199 Манхайм.

Църковното настоятелство и всички членовете на църковната община е социално ангажирано, като взима участие в събиране на помощи за бедстващи хора и райони в България, събиране на средства за ремонти на манастири и църки. Съвместно с общината на гр. Манхайм настоятелство организира курс за изучаване на немски език и подава ръка на новодошли сънародници.

Работи се и по създаването на неделно училище към храма и отдел за интеграция за новопристигнали сънародници.

За  контакт:

Г-н Добрин Панайотов

Römerstr. 11

68259 Мannheim

Германия

Tel.: +49-621-704171


Православна вяра и живот