Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Берлин


Българска Православна Църковна Община

„Св. цар Борис Покръстител“ в гр. Берлин

На 3 март 1992 г. от 18:00 ч. в сградата на дипломатическото представителство на Република България в Берлин учредителното събрание гласува основаването на църковна община с името Св. цар Борис Покръстител, одобрява първия ѝ устав и избира първото ѝ църковно настоятелство с членове: Георги Сергиев, Павлина Стоилова, Васил Пенков, Александър Лилов, Кирил Ежков и Ян Пройков.
Юридическата регистрация следва на 11.10.1993 г.

На 19 март 1994 година (Тодоровден) Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон ръкополага Любомир Леонтинов за свещеник на църковната община в Берлин.

На 01.07.1995 се провежда второ общо събрание на БПЦО г., когато се налага избирането на ново църковно настоятелство в състав: Тинка Вит-Майзе, Любомир Братоев, Кирил Ежков, Петър Бончев, Георги Сергиев и Петко Абаджиев.

Последвалите години са изпълнени с много трудности и препятствия, но концентрирани върху събирането на „стадото“ и грижи за благополучието му.
През  първите три години само на по-големи празници се провеждаха богослужения в наети зали в посолския комплекс на Р. България, или в подходящи протестантски църкви като напр. св. Яковна на Oranienstr. 132.
През 1998 г. за пръв път църковната община получава за редовно, но не самостоятелно  ползване църковната сграда на протестантската община в берлинския квартал Alt Schöneberg на Hauptstraße 47,  а от България бе изпратен на служение в гр. Берлин и свещеник Юлиян Ангелов.
През 2000 г. бе предоставена друга цъковна сграда от протестантската църква – св. Матей на Großgörschenstraße 12 за самостоятелно ползване.
На 9 септември 2002 г. –  цели 10 години след основавнето на църковната община бе подписан договор за самостоятелно ползване на гробищния параклис на Йерусалимската църковна община на Hermannstraße 84-90, с възможност дори да се ползва парцел до църквата за гробище на БПЦО.

След направен наложителен ремонт храмът бе тържествено осветен и въздигнат в катедрален храм на 29 май 2005 г.
Реставрира се и се подобрява и през следващите години до днешната 2015 година.


Православна вяра и живот