Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Лион


Църковната община „Св. Софроний Врачански“ е учредена на 2 ноември 1997 г.

От 1997 до 2007 г. богослуженията са извършвани в гръцкия храм „Свето Благовещение“.

От май 2007 г. до днес те се извършват в параклиса на църквата „Сент Жозеф дьо Брото“. Общината е регистрирана през 2007 г.

За отбелязване е фактът за нашите добри приятелски отношения с всички православни църкви, с Арменската Апостолическа Църква, с католическата и протестантската Църкви.

Свещеникът е извършил десетки бракосъчетания на лица и от смесен брак, кръщенета, опела, а от няколко години провежда и вероучителни беседи с деца.

Предстои създаването на неделно училище по катехизис.

Без ентусиазма и материалната подкрепа на учредителите г-жа Ваня Липке, г-н Александър Господинов и др., общината не би могла да съществува.

Заслуга за предоставеното ни от Католическата Църква самостоятелно помещение за богослужение имат монахините кармелитки от Лион, г-жа Режин Мер, г-жа Дешка Николова, г-н Росен Русев, д-р Веселин Станчев, г-н Явор Пашов, г-н Христо Костов и др.

Енорийски свещеник:

Ставрофорен иконом Петър Симеонов

Домашен адрес:

67, rue Gutenberg

75015 Paris

Франция

GSM: +33 6 81 65 83 97

Тел.: +33 1 45 58 11 65

Ел. адрес: simorthodoxbg@free.fr


Православна вяра и живот