Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Дения


БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в област Валенсия, Испания

С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският Митрополит Симеон през м. юли, август и септември на 2002 г. свещ. Александър Великов провежда  беседи по православен катехизис за желаещите наши сънародници в един от салоните на католическия храм Сан Антонио в гр. Дения. На 6 октомври 2002 г. по негова инициатива е проведено учредително събрание и е основана БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в област Валенсия, Испания, чиито протоколи и устав са утвърдени от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският Митрополит Симеон и епархиския съвет на Европейската епархия. Първите богослужения се провеждат в параклиса „Ермита де Лас Ротас“ Дения. На 6 януари 2003 г. в гр. Дения за първи път е отслужен Богоявленски водосвет и положена традицията за ежегодно благославяне на Средиземноморските води. По-късно богослужението е пренесено в един от салоните на храм Сан Антонио, в центъра на града. На 30 май 2004 г. – Петдесетница в българския храм „Св. Богородица“ в гр. Барселона свещ. Александър е отличен с офикията протоиерей от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският Митрополит Симеон. Общината официално е приета в диоцеза на Българската Западно и Средноевропейска епархия на VI епархийски събор 2005 г. в гр. Регенсбург, Германия. На 5 януари 2003 г. е направен опит за организиране на българите и в гр. Гандия, като свещеникът издейства място за богослужения в Двореца на Иезуитите, но нашите сънародници не откликват на отправената им покана. От 2006 г. до 2009 г. са провеждани богослужения освен в гр. Дения и в: гр. Гандия в Палсио Дукал (Двореца на Иезуитите), гр. Валенсия в църквата Санта Тереза де Хесус (болница д-р Песет) и гр. Енгера в църквата св. Архангел Михаил. Поради непроявен интерес от нашите сънародници богослуженията в тези градове бяха прекратени през 2009 г. Концентрирайки вниманието си изцяло в устройването на ениорийския богослужебен център на общината в гр. Дения, през 2011 г. свещ. Александър Великов успява да получи за самостоятелно ползване Параклиса „Ла Ермита де Санта Лусия“.  През м. март 2012 г. църковната община е посетена от Негово Преосвещенство Константийският епоскоп Антоний, по божий промисъл нине здравствующй Западно и Средноевропейски митрополит. С негово благословение и по желание на нашите сънародници се правят опити за възобновяването на богослуженията в гр. Валенсия.

В настоящият момент при храма има двама постоянни църковни певци: Атанас Юнаков (изучава Магистратура по Боголсовие в СУ) и Радостин Дунев (певец в хора на гр. Дения), и един редовен семинарист в четвърти курс на СДС иподякон Божидар Сандев. С тяхна помощ богомолния народ пълноценно участва в евхаристийното събрание.

Свещ. Александър Великов

Роден на 19. 12. 1960 г. в гр. Плевен. През 1983/1984 завършва паралелния курс на Софийска Духовна Семинария  „Св. Йоан Рилски“,  Черепиш. През 1984/1988 г.  завършва Софийска Духовна Академия  „Св. Климент Охридски“. През 1988/ 1990 г. специализира нравствено богословие в Санкт Петербургската Духовна Академия.  През 1991/1993 г. е съучредител и председател на Православно Християнско Движение  „Св. Княз Борис – Михаил“ и лектор по православен катехизис в гр. Плевен. През 1991/1994 г.  е църковен настоятел при храм „Св. Троица“ гр. Плевен. През 1992/1994 г. е секретар на Плевенското Архиерейско наместничество и временно управляващият новооткритата Плевенска епархия Константийския еп. Григорий, по настоящем Великотърновски Митрополит Григорий. С негово благословение през 1994 г. провежда пет месечна практика по италиански език като преподавател по православен катехизис при Полската православна църква в гр. Алгеро, Италия. Ръкоположен е за Дякон на 20. 12. 1994 г. и за свещеник на 21. 12. 1994 г. в храм „Св. Димитър“ , гр. Сливен,  от Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий. През 2002 г. депозира кандидат докторска работа по Нов Завет в канцеларията на БФ при ВТУ „Св. Кирил и Методий“, през същата година емигрира в Испания. На 6 октомври 2002 г. по негова инициатива е проведено учредително събрание и е основана БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в област Валенсия, Испания. На 30 май 2004 г., Петдесетница, в българския храм „Св. Богородица“ в гр. Барселона е отличен с офикията протоиерей от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Симеон. По време на VI епархийски събор на Западно и Средноевропейската епархия, състоял се през 2005 г. в гр. Регенсбург, Германия, е определен за председател на БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в област Валенсия, Испания.


  • Общини
  • Държави част от Епархията
  • Държави извън Епархията
Лил Рочестер Брюл Люксембург Франкфурт Виена Цюрих Палмa Валета Париж Страсбург Сеговия Дения Лион Кьолн Берлин Щутграт Манхайм Дюселдорф Хамбург Регенсбург Мюнхен Пасау Виена Рим Милано Брюксел Барселона Лисабон Хага Лондон Осло Будапеща Загреб Стокхолм

Православна вяра и живот