Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Сеговия


Б.П.Ц.О. – „св. Богоявление“

гр. Сеговия – Испания

Българската православна църковна община „Св. Богоявление“ е основана през 2006 год. от група  православни християни, живеещи в Сеговия. В началото на тази година те се обръщат с молба към Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон да им бъде изпратен свещенослужител, необходим за духовното обгрижване на православните християни, живеещи в централния регион на  Испания. За целта митрополит Симеон изпраща от България свщ. Серафим Вълков със задачата да легализира БПЦО в Испания, според изискванията на местното законодателство и да организира духовния живот в поверената му енория. След няколко месечно пребиваване в Испания, свщ. Серафим, сблъсквайки се с трудностите на емигрантския живот и несрещайки подкрепа от местното население, напуска Испания и по този начин не изпълнява поверените му задачи.

През 2007 год. на събора в гр. Будапеща в диоцеза на Западно- и Средноевропейска Епархия е приет като свещенослужител свщ. Юлий Николов. Същият живее в гр. Мадрид от 1990 год. На него са възложени същите задачи. През април на 2008 год., след като получава съответните акредитивни писма от митрополията в гр. Берлин, свщ. Юлий Николов влиза в преговори с католическата църква в гр. Сеговия и успява да подсигури със съответен договор за нуждите на православната община самостоятелен храм, намиращ се в централната част на историческия град Сеговия. През същата тази година се регистрира и официално се установява Б.П.Ц. в Сеговия според изискванията на испанското законодателство.

Свещеник Юлий Николов Николов завършва напълно висшето си образование в  Духовна Академия „Св. Климент Охридски” през 1988 год. Като свещеник към Софийска Митрополия работи от 01.01.1986 до 20.07.1990 год., след което се установява на постояно местожителство в Испания. Отличен е с офикията протойерей на 19 октомври 2009 год. в гр. Рим. В Мадрид, Испания специализира при университета „Хуан Карлос”:

  • Особености на емигрантски движения от Източна Европа – 2010 год.
  • Юридически режим на емигрантите в Испания – 2010 год.
  • Религия и инмиграциони движения – 2011 год.
  • Ръководство на неправителствени организации – 2011 год.

На 12 юни 2011 год. – Неделя Петдесетница – Негово Преосвещенство епископ Антоний постригва за четци, певци и свещоносци при храма „Св.Богоявление“ в Сеговия, Валери Бориславов и Георги Русанов.


  • Общини
  • Държави част от Епархията
  • Държави извън Епархията
Лил Рочестер Брюл Люксембург Франкфурт Виена Цюрих Палмa Валета Париж Страсбург Сеговия Дения Лион Кьолн Берлин Щутграт Манхайм Дюселдорф Хамбург Регенсбург Мюнхен Пасау Виена Рим Милано Брюксел Барселона Лисабон Хага Лондон Осло Будапеща Загреб Стокхолм

Православна вяра и живот