Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Люксембург


Официалното учредяване на Българската православна църковната община „Св. Иван Рилски“, гр. Люксембург към Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква – Българска патриаршия и съответния избор на първо църковно настоятелство се състояха на 3 октомври 2015 г., в залата към комплекса на католическия храм „Св. Алфонс“, 32, rue des Capucins, в гр. Люксембург, Великото херцогство Люксембург, след отслужване на Архиерейска света литургия в храма „Св. Алфонс“, предстоявана от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в съслужение със свещеник Станко Дидов.

Всъщност, инициативата по създаването на общината бе подета две години по-рано. Въодушевени от евангелския стих „ … дето са двама или трима, събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“ (Матей 18:20), в началото на месец декември 2013 г. бяха положени първите опити да се организира и създаде българска православна църковна община, която да бъде под омофора на Западно- и средноевропейската епархия на Българската православна църква – Българска патриаршия.

По-конкретно, първата среща на православни българи, живеещи в Люксембург, бе проведена на 5 декември 2013 г. На нея бе взето решение да се започне подготовка за основаването на българска православна църковна община. За покровител на делото и патрон на Общината присъстващите избраха многообичания български светец „Св. Иван Рилски”. Във връзка с това, на този първоначален етап бе взето решение да бъде поканен български свещеник, който да отслужи Света божествена литургия на български език през месец март 2014 г.

Въз основата на лични контакти с отец Станко Дидов, на служение в храма „Св. Седмочисленици”, гр. София, бе потърсено неговото съдействие и бе подготвено радостното събитие за българската общност във Великото Херцогство – отслужването на първата православна служба на български език в Люксембург. По благословението от Негово Светейшество патриарх Неофит и на Негово Високопреосвещенство Светата литургия се проведе на 22 март 2014 г., по случай големия християнски празник „Благовещение на Пресвета Богородица”. В католическата църква „Св. Алфонс” в центъра на гр. Люксембург се събраха около 50-60 наши сънародници. След края на Светата литургия всички присъстващи изразиха задоволството си от благодатното начинание и се обединиха около идеята за неговото продължаване и скорошното му повторение.

Провеждането на следващата Света божествена литургия бе организирано по случай празника на Св. Иван Рилски на 18 октомври 2014 г., отново в храма „Св. Алфонс”, гр. Люксембург и отново бе отслужена от отец Станко Дидов. Празникът бе почетен по достоен начин, като присъстваха много млади семейства с малки деца, които пристъпиха към Свето причастие.

На 13 юни 2015 г. българската общност в Люксембург имаше отново радостта да посрещне отец Станко Дидов и да отпразнува Света литургия на български език, този път по случай празника на всички български светии. След края на Светата литургия част от присъстващите, съвместно с отец Дидов, проведоха събрание, на което се потвърди желанието да се предприемат конкретни действия по официалното учредяване и регистриране на българска православна църковна община във Великото херцогство Люксембург. Основният извод, около който се обединиха присъстващите, бе че не трябва да бъде изгубван първоначалният импулс на започнатото и положителният заряд на всичко извършено до този момент и следва да бъдат положени необходимите усилия за неговото продължаване.

И така, с Божията помощ, на 3 октомври, 2015 под председателството на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, се проведе и събранието, което избра първото църковно настоятелство на Българската православна църковната община „Св. Иван Рилски“, гр. Люксембург.

  • Общини
  • Държави част от Епархията
  • Държави извън Епархията
Лил Рочестер Брюл Люксембург Франкфурт Виена Цюрих Палмa Валета Париж Страсбург Сеговия Дения Лион Кьолн Берлин Щутграт Манхайм Дюселдорф Хамбург Регенсбург Мюнхен Пасау Виена Рим Милано Брюксел Барселона Лисабон Хага Лондон Осло Будапеща Загреб Стокхолм

Православна вяра и живот