Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа

Православен Календар


Св. ап. Кодрат. Св. Исакий и Мелетий, еп. Кипърски
(Отдание на Въздвижение) (Тип. с. 84)

ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрджина (дн. Комотини). Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

След завършването на семинарията с отличен успех през 1998 г. е приет за редовен студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия.

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг, като под мантия го води днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на БПЦ, за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български.

От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия.

На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19.04.2008 г. (Лазаровден) е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.

От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.


Абонирай се за новини и събития

Новини

Абонирай се за новини.Общини

Виена – Св. Иван Рилски


Българска православна църковна община „Св. Иван Рилски”, Виена, Австрия

Основни положения

Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Иван Рилски“ във Виена, Австрия, е основана през 1967 г. Регистрирана е и държавно призната от страна на Република Австрия на 19.05.1969 г. като тяло на публичното право. БПЦО е под юрисдикцията на Българската Патриаршия, Светия Синод със седалище София и принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Обгрижва повече от 10 хиляди вярващи сънародници и приятели на Православието и на България.

Място и дейност – седалище

БПЦО обхваща Република Австрия и притежава единствено представително право в Австрия. Нейното седалище е Виена. До 24.12.1993 г. БПЦО „Св. Иван Рилски“ е ползвала безплатно Руската православна църква в Трети Виенски район, където са отслужвани един път в месеца български служби. През месец март 1993 г. българският посланик във Виена, г-н Александър Караминков предоставя помещение в посолствения жилищен комплекс, което църковната ни община със свои средства е ремонтирала и преустроила в българска църква. Първата българска служба е отслужена на 25.12.1993 г., а на 24.04.1994 г. е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. Всеки неделен ден българската ни църква бива посещавана от около 60 – 80 вярващи сънародници и австрийски приятели на Православието и на България. На големи празници и по специални поводи тя бива посещавана от по 250 – 300 души, между които и видни личности от австрийските делови кръгове. Великденската служба бива посещавана от около 1500 души вярващи сънародници и австрийски приятели на Православието и на България. Това дава основание на църковното настоятелство да мисли в бъдеще за построяване на по-голям храм.

Задачи

Задачите на Българската православна църковна община „св. Иван Рилски“ се състоят в осигуряване духовното обгрижване за задоволяване на духовно-религиозните потребности на членовете на църковната община чрез богослужение, преподаване на светите тайнства, духовно-религиозни поучения, както и чрез културно-религиозни програми, затвърдяващи вярата.

Също така се предвижда и извършване на благотворителна дейност.

 • Февруари-март 1997 г. – В Родината ни са изпратени във форма на дарение 60,000 опаковки АДАЛАТ РЕТАРД (за сърдечно болни ) в размер на около 14 млн. австр. шил.;
 • Лятото на 1998 г. – Изпратена е окомплектована линейка за бърза медиц. помощ в полза на Родината;
 • 1997 – 1998 г. – Осъществена е помощна програма изразена в заплащане на необходимите хранителни продукти за трапезарията на Софийската духовна семинария в размер на около 12 хил. щатски долара;
 • 1997 – 1998 г. – На два пъти е извършен ремонт на покрива на посолственото помещение, в което е устроена Българската ни църква в размер на над 80 хил. австр. шил.
 • 1998 г. – Помощна програма с 1.000 щатски долара в полза на пострадали деца от чернобилската катастрофа летували в България;
 • 1997 – 1998 г. – На два пъти е осъществена целева помощна програма в полза на пенсионирани свещеници, учители от семинариите, професори от богослофските факултети в размер на 60 хил. австр. шил;
 • 1998 – Директна финансова подкрепа за издаването на религиозна литература в България.
 • 2005 – Осъществена е помощна програма за Пловдивската духовна семинария в размер на около 10 хиляди евро. Оборудвани са лекарски, зъболекарски кабинет и лазарет за семинаристите.

Часове по вероучение

От есента на 1997 г. до месец юни 2014 г. в българската ни църква „св. Иван Рилски“ се преподаваше вероучение за деца. В групата имаше и деца от смесени бракове, които научаваха по този начин и български език. Австрийското законодателство позволява в обществените и частни училища да бъде изучавана православна религия. По този начин всички български православни ученици имат възможност да посещават в техните училища часовете по праровславна религия. Така детската група по веручение при църквата ни завърши успешно и плодотворно своята дейност в края на месец юни 2014 г.

Енорийски лист

Издава се от месец октомвро 1991 г. на български и немски език четири пъти в годината в тираж от 2000 в първите петнайсетина години, а в последно време 500 бр. И е признат за официален вестник в Австрия.

Смесен църковен хор

Около 12 ентусиасти под ръководството на енорийския свещеник научиха през 1993 г. заедно с първия диригент на хора Албена Панчева цялата литургия и се включиха от първата служба в активния богослужебен живот на църквата. Следващи диригенти: Дора Дочева, Анна Петкина, маг. Пламен Генов, маг. Константин Илиевски и маг. Ани Футекова. Смесения църковен хор има няколко участия във Виенската катедрала Стефансдом, давал е самостоятелни концерти. Изпълнява успешно предимно църковна музика (българска и руска). Хористите са предимно млади хора специализанти във Виенските консерватории или висши музикални училища, които усъвършенстват своите дарби.

Финансова издръжка

До 31.12.1990 г. БПЦО „св. Иван Рилски“ е получавала цялостна финансова издръжка от Българската патриаршия, Светия Синод – София. От 01.01.1991 г. тя е на пълна финансова самоиздръжка.

Църковно настоятелство и църковна проверителна комисия

Църковното настоятелство се състои от шест души. Председател е енорийският свещеник. Църковната проверителна комисия се състои от трима души. Тя извършва щателен контрол на църковните средства. И двете управителни тела се избират на всеки четири години от общото църковно събрание.

Духовни лица

1967 г. – 1981 г. – протопрезвитер проф. Николай Шиваров

1981 г. – 1986 г. – прот. Иван Петкин

1986 г. – 1990 г. – прот. Иван Георгиев

1990 г. –              – ст. ик. Иван Петкин

1995 г. – 2013 г. – прот. Ерих Холаубек

Към дата 01.02.2014 г. има един свещеник и четири иподякони.

 

Енорийски свещеник – отец Иван Петкин

1963 г. – Основно образование

1969 г. – Софийска духовна семинария „Св. Иван Рилски“

1969 г. – 1973 г. – Клиросен певец и хорист в Софийските храмове „Св. Николай“ и „Св. София“

14.09.1972 г. – ръкоположен за дякон

1973 г. – Духовна академия „Св. Климент Охридски“

1972 г. – 1975 г. – дяконско служение в Софийските храмове „Св. Седмочисленици“ и Руски православен храм „св. Николай“

15.03.1975 г. – ръкоположен за свещеник

1975 г. – 1981 – енорийско служение в Софийските храмове „св. Николай Софийски“ и „Покров Богородичен“

1981 г. – 1986 г. – енорийско служение в БПЦО „Св. Иван Рилски“, Виена

1986 г. – 1990 г. – енорийско служение в Софийския храм „Покров Богородичен“

1990 г. –              – енорийско служение в БПЦО „Св. Иван Рилски“, Виена

 

Актуални адресни данни:

 • Пощенски адрес за кореспонденция:

Bulgarische orthodoxe Kirchengemeinde „Hl. Iwan Rilski“, 1040 Wien, Kühnplatz 7, ÖSTERREICH

 • Адрес на храма: 1120 Wien, Dunklergasse 21

Интернет страница: www.bok.at

E-Mail: info@bok.at

Mobil: +43 664 22 44 370

 

Програма на богослуженията

Обявена е винаги на църковната дъска, както и на интернет страницата на общината: www.bok.at

Службите в неделни и празнични дни започват според обявената месечна програма в 10:15 часа.

 

 

 


 • Общини
 • Държави част от Епархията
 • Държави извън Епархията
Люксембург Франкфурт Виена Цюрих Палмa Валета Париж Страсбург Сеговия Дения Лион Кьолн Берлин Щутграт Манхайм Дюселдорф Хамбург Регенсбург Мюнхен Пасау Виена Рим Милано Брюксел Барселона Лисабон Лондон Осло Будапеща Загреб Стокхолм

Православна вяра и живот