ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА ЕПАРХИЯ НА БПЦ ЩЕ ПРИДОБИЕ СВОЙ ХРАМ В ХАГА, ХОЛАНДИЯ

На 28 март в Хага Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще подпише документите за закупуването на нов храм за БПЦО в нидерландската столица. Сградата, намираща се на „Bakkerstraat“ № 57a, Den Haag, ще се стопанисва и ползва от Българската православна църковна община „Св. архангели Михаил и Гавриил“. Средствата за закупуването на имота са отпуснати от Министерския съвет на Република България.

В условията на договора е включено изискването сградата да продължи да функционира като храм. Западно- и Средноевропейска епархия планира да ремонтира имота и да го устрои според изискванията на православния канон за култова сграда. Храмът и досега се е използвал от българската църковна община. В града има и храм на Московска патриаршия, но в българския храм се черкуват не само наши сънародници, а и руснаци, украинци, грузинци, холандци, сърби, румънци, гърци.

Българската православна църковна община в гр. Хага, Кралство Нидерландия, е основана през юни 2000 г. Общината е член на Сдружението на православните християни „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, Кралство Нидерландия.

Българските църковни общини в Западна Европа използват за богослужебните си нужди храмове, отпуснати от местните църковни общности, най-често от Римокатолическата църква. Досега Западно- и Средноевропейска епархия разполагаше с четири свои храма – в Будапеща, Берлин (получен за безплатно ползване за 30 г.), Брюксел и Виена. Единствено църквата в унгарската столица е изградена като православен храм от българската общност там преди 100 години. Църквата в Берлин, както и тази сега в Хага, са придобити от местната протестантска общност и се налага да бъдат преустройвани според православните изисквания.

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.