ГОДИШНА СВЕЩЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА КЛИРА НА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКАТА ЕПАРХИЯ НА БПЦ

От 11 до 13 май Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний събра в Будапеща клира на епархията. В годишната конференция, провела се в българския храм „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща, участваха монасите и свещениците, служещи в Западна и Централна Европа.

На форума, ръководен от митрополита, бяха поставени на обсъждане въпросите за мисията на БПЦ сред българската емиграция и особеностите на това служение. Свещениците разказаха за трудностите и успехите в своята работа, споделиха плановете си за развитие на църковните общности, които ръководят. Предизвикателствата пред тяхното служение са много и те се налага бързо да реагират на промените. Българската диаспора в чужбина продължава да се увеличава, създават се нови мисии и църковни общини, които искат да имат свой енорийски свещеник и храм, където общината да се събира и да извършва богослужения. Митр. Антоний призова клира да продължава неуморно да служи на българските християни, живеещи извън Родината. Той им благодари за трудовете и ги насърчи, въпреки трудностите, да водят своите пасоми към спасението.

В края на конференцията владиката подари на всеки от участниците служебник на български език, тъй като богослужението в епархията като цяло се извършва на говорим български. Свещениците получиха и сборника с икони от Рилския манастир Иконите разказват. Изданието на Центъра за образователни инициативи „Двери“, чийто почетен председател е митр. Антоний, е предназначено за учители и катехизатори и съдържа икони на големите празници и по-известните светци, както и описание и тълкувание на всяко изображение. Сборникът ще бъде от полза за всяко неделно училище в българските общини в Западна Европа не само като дидактично средство, но и като сборник с прекрасни образци на българското иконографско изкуство от Рилския манастир.

В рамките на свещеническата конференция в храма в Будапеща се състоя и вечер, посветена на Неврокопския митр. Борис. Инициативата е на Българската църковна община „Св. Кирил и Методий“ и Българския културен институт в унгарската столица. Събитието се проведе под егидата на митр. Антоний. На него беше почетен приснопаметният митр. Борис, убит по поръчение на комунистическата власт, и беше посочен неговият пример на всеотдаен духовник и пастир и самоотвержен проповедник на Христовото слово. Митр. Борис е и основател на църковната община в Будапеща, където служи като йеромонах сред нашите сънародници от 1917 до 1922 г.

Лекция за делото и живота на митр. Борис изнесе д-р Момчил Методиев, който разказа, на базата на архивни извори, за живота на Неврокопския митрополит, делото му, подвижническия му живот и мъченическа смърт от ръката на низвергнатия свещеник Илия Стаменов от Хърсово.

Още едно събитие бележи посещението на митрополита в Будапеща – освещаването на храма на Българската църковна община там. През 100-те години на съществуването ѝ на църквата „Св. Кирил и Методий“ никога не е извършвано пълно освещаване и в престола не са вложени мощи. Затова по време на посещението си в унгарската столица митр. Антоний, в съслужение със свещеници от епархията, извърши пълното освещаване на храма.

Годишните свещенически конференции на Западно- и Средноевропейска епархия дават възможност за обща среща на клира и предлагат условия за свободно общуване и споделяне на опит. Свещениците в епархията служат на големи разстояния един от друг и рядко участват в съслужения и срещи. За разлика от колегите им в България, свещениците зад граница през седмицата работят на места, които осигуряват прехраната на семействата им, а в събота и неделя се отдават на свещеническото си служение.

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.