Изявление на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в отговор на тиражираните невярни твърдения, разпространявани от организаторите на протеста в подкрепа на ставрофорен иконом Симеон Илиев пред Българското Посолство в гр. Лоднон, обявен за 6 февруари 2022 г.

Уважаеми Епархиоти на Западно- и Средноевропейска епархия,

във връзка с организирания протест днес,  6 февруари 2022 г., в подкрепа на ставрофорен иконом Симеон Илиев и отправените към Западно- и Средноевропейска епархия и Посолството на Република България в гр. Лондон обвинения, бихме искали да изложим фактите такива, каквито са, относно явните лъжи, които организаторите на протеста тиражират, както следва:

1. „СТАВРОФОРЕН ИКОНОМ СИМЕOН ИЛИЕВ Е УВОЛНЕН ПО ВРЕМЕ НА БОЛЕСТ.”

Ставрофорен иконом Симеон Илиев е освободен от заеманата длъжност – енорийски свещеник, тъй като след прекарания инсулт не е в състояние да изпълнява задължения си, а именно: да служи света Литургия и да изпълнява Тайнствата в Църквата (Изповед, Венчание, Кръщение). Той запазва сана си и благодатта на свещенството. Епархийското ръководство е снело от плещите му бреме, което той поради физическата си немощ, не е в състояние да носи, тъй като към този момент има нужда да се погрижи за себе си.

2. „СТАВРОФОРЕН ИКОНОМ СИМЕОН ИЛИЕВ И СЕМЕЙСТВОТО МУ СА ИЗГОНЕНИ ОТ СВЕЩЕНИЧЕСКОТО ЖИЛИЩЕ В ПОСОЛСКИЯ КОМПЛЕКС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ГР. ЛОНДОН.”

Никога нито Епархийското ръководство, нито Българското Посолство е имало намерение да гони на улицата болния ставрофорен иконом Симеон Илиев. Напротив, от самото начало посланик Марин Райков в разговор с презвитера Лоте Илиева е заявил своята и на Българската държава готовност да бъде предоставено жилище, което да отговаря на нуждите и условията на болния свещеник. Жилището ще се ползва от отец Симеон до тогава, до когато му бъде предоставено социално такова от Община Уестминстър с всички полагащи му се условия и нужди вкл. асистент. Процедурата за това е вече задействана.         

3. „ПАРАКЛИСЪТ В БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО И ЖИЛИЩЕТО, ПОЛАГАЩО СЕ НА СЛУЖЕЩИЯ СВЕЩЕНИК, СА ОТНЕТИ НЕЗАКОННО.”

Праклисът и свещеническото жилище са правомерно предоставени за ползване на канонично назначения свещеник на Българска Православна Църква – Българска Патриаршия чрез надлежно подписан договор за ползване между Българска Православна Църква – Българска Патриаршия в лицето на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Българската държава в лицето на  извънредния и пълномощен Посланик на Република България в гр. Лондон Марин Райков.  

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.