НОВ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ ЩЕ СЪБИРА БЪЛГАРИТЕ ВЪВ ВИЕНА

На 11 юни, в австрийската столица Виена, беше извършено освещаване с пълен чин на нов български православен храм, посветен на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Богослуженията възглави Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В съслужение с него бяха архимандрит Атанасий Султанов – протосингел на Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, ставрофорен иконом Юлиан Ангелов – духовен надзорник на епархията, ставр. ик. Иван Петкин – предстоятел на храма-домакин, втория храмов свещеник ставр. ик. Симеон Минев и протодяконът на Софийска епархия Иван Петков.

Песнопенията на вечернята и утренята, както и при чина на освещаване на храма, бяха изпълнявани от представителна част от софийския хор „Св. Наум Охридски“ с диригент г-н Андрей Касабов, а на литургията – от виенския смесен хор с диригент магистра Ани Футекова. В помощ на певците и от двата хора бяха протопсалт Георги Миков и Емил Даков – певци от Софийския катедрален храм „Св. Неделя“.

Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Иван Рилски“ в австрийската столица Виена е основана през 1967 г., а на 19 май 1969 г. е регистрирана и държавно призната от страна на Република Австрия като тяло на публичното право. БПЦО е под юрисдикцията на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

До 24 декември 1993 г. БПЦО „Св. Иван Рилски“ е ползвала безплатно Руската православна църква в трети район, където са отслужвани един път в месеца български служби. През март 1993 г. българският посланик във Виена Александър Караминков предоставя помещение в жилищния комплекс на посолството, което църковната община ремонтира със свои средства и преустройва в църква. Първата българска служба е отслужена на 25 декември 1993 г., а на 24 април 1994 г. е тържествено осветена от митрополит Симеон.

С годините помещението се оказва все по-тясно и не може да посрещне нуждите на нарастващия брой българи в Австрия. Строежът на новия храм, който се намира в 12-и район на Виена, започва на 17 септември 2013 г. Изграждането му е подпомогнато от българската държава, чрез дирекция „Вероизповедание“ на Министерски съвет и Посолството на Република България във Виена. Решаваща е помощта на частните дарители и организации. Двата полилея на новия храм, например, са дар от новия български посланик – д-р Иван Сираков.

Храмът се намира на партерния етаж в нов жилищен комплекс, но всички се надяват това да не е проблем, а по-скоро възможност да привлече нови хора към православието. Всички гости от България забелязаха, че сред вярващите на богослуженията има и много австрийци, а не само българи.

На 10 юни вечерта беше отслужена вечерня с водосвет, като осветената от това последование светена вода беше използвана за поръсването на църковната утвар и храма при освещаването на следващия ден – Неделя на всички светии. В св. престол беше вградена частичка от мощите на св. Емилиян Доростолски. В края на първата св. Литургия, отслужена в новия храм, заедно с анафората бяха раздавани за благословение и части от ризата на архиерея, използвана при освещаването.

В словото си след края на светата богослужба митрополит Антоний каза: “Днес е паметен ден за Българската православна църква и нейните чада, живеещи в гр. Виена, далеч от своята родина. Бог стори така, че дългогодишното им усърдие във вярата и упование на Бога са богато възнаградени. Днес берем плодовете на тяхната вяра, надежда и любов – този благолепен храм, съграден под небесната закрила на покровителя на българския народ – св. Йоан Рилски Чудотворец. Този храм вдъхва на всички нас увереност, сигурност и самочувствие, че чадата на България не са забравени от Църква и държава. Този дълго извървян път би бил немислим без усърдните молитви на членовете на БПЦО „Св. Иван Рилски Чудотворец“ под духовното и пастирско ръководство на техния енорийски свещеник – Високоблагоговейния ставрофорен свещеноиконом Иван Петкин и църковното настоятелство. На него благопожелаваме крепко здраве, бодрост на духа и преуспяване във всяко добро дело. Все така мъдро и смело да ръководи повереното му от Бога паство.“ Негово Високопреосвещенство завърши словото си с думите „Когато сме единни в името на България, тогава увенчаваме делата си с успехи, какъвто е и днешният празничен ден… Велик си, Господи, и чудни са твоите дела и нямаме достатъчно думи да възпеем твоите чудеса!“

Сред официалните гости на празника бяха директорът на дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет г-н Емил Велинов, постоянният секретар на Министерството на външните работи г-жа Елена Шекерлетова (а също и бивш посланик във Виена, сериозно подпомогнала изграждането на новия храм), представителят на кардинал Шьонбурн – викарният епископ д-р Хелмут Кретцел, представители на Службата по вероизповеданията към федералното Канцлерство.

Поздравителни адреси бяха изпратени от премиера г-н Бойко Борисов, кмета на София г-жа Йорданка Фъндъкова, заместник-председателя на политическа партия ГЕРБ г-н Цветан Цветанов, директора на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Петър Харалампиев и др.

Новият храм е на адрес: 1120 Wien, Dunklergasse 21 (близо до метростанция Längenfeldgasse) и ще е на разположение за всички българи, нуждаещи се от помощ и подкрепа. Сградата на стария храм в посолствения комплекс във Виена ще бъде използвана като място за неделни беседи и други дейности на църковната общност.

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.