БПЦО „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ “ В ЩУТГАРТ СЕ СДОБИ СЪС СВОЙ ХРАМ

С храм, предоставен от римокатолическата общност, в който да се извършва редовно богослужение, се сдоби Българската православна църковна община в Щутгарт. Радостта на всички членове на общината е неописуема и да влезе в тази радост, по покана на енорийския свещеник на общината прот. Сергей Ненов, на 12.11.2017 г. Осма неделя след Неделя подир Въздвижение, дойде лично кириархът на епархията Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, придружен от протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов). В богослужението взе участие и свещ. Васил Бечевски от БПЦО „Св. Петка Търновска“, Манхайм. Песнопенията по време на богослужението бяха изпълнени от сборен хор от енориаши на общината.

В своята проповед митрополит Антоний накратко преразказа литургийния евангелски пасаж според Евангелието на Лука, в който се разказва притчата за милостивия самарянин. Той припомни колко важно е за нас християните да виждаме във всеки човек творението Божие и според силите си, както ни учи и самият Спасител, да му помагаме, особено когато е в беда независимо от неговите религиозни, политически и други принадлежности. Той не скри възторга и радостта си от това, че църковната община в Щутгарт има вече своя молитвен дом, в който да се събират вярващите за редовни богослужения, да се отслужва редовно светата Литургия и така всички духовно окрилени да вървят по пътя на спасението!

Към архиерея със слово-отговор се обърна прот. Сергей Ненов. Той благодари на митрополит Антоний за топлите слова и пастирската визита като му пожела крепко здраве и духовни сили, за да може все така мъдро да ръководи богоспасаемата Западно- и Средноевропейска епархия. Отец Сергей призова вярващите да бъдат единни в молитвите си и да молят Бог да укрепва делото за утвърждаване на българската църковна община в Щутгарт.

След светата богослужба всички седнаха на приготвена от енориашите братска трапеза, където архиереят и духовниците разговаряха с миряните на различни теми от духовно естество.

Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий“ е основана на 19 май 1982 г. от 25 сънародници, някои от които членове на Българо-Немското дружество в гр. Щутгарт. Учредителният протокол е подписан от тогавашния Главиницки епископ Симеон – викарий на българския Патриарх за Западна и Средна Европа. С това се поставя началото на българската православна епархия в Германия и цяла Западна Европа.

От 01.10.2017 г., след повече от 30 години след основаването си, БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Щутгарт има постоянен храм, в който всяка неделя и на по-големи празници се служи света Литургия.

Централно място в живота на общината е отслужването на светата Литургия. Преди да се сдобие със собствен храм, службите в общината се провеждаха два пъти месечно, както и на по- големи християнски празници в руските църкви „Св. Николай“ и „Св. пророк Илия“, както и в сръбската църква „Събор на сръбските светии“ в гр. Щутгарт. Общината подкрепя и участва годишно и в християнските и културни празненства в Щутгарт и провинция Баден-Вюртемберг като: съвместната вечерня с всички православни общини в града на Неделя Православна, Методиевите празници в гр. Елванген, спортно-културният събор за всички православни общини в града. За втора поредна година БПЦО-Щутгарт организира поклонническо пътуване до о-в Райхенау за празника на св. ап. Вартоломей, където се отслужва света Литургия в старата катедрала „Св. Мария и Марк“, в която се съхраняват мощи на св. апостол, както и мощи на св. ап. Марк.

Председател на общината е свещеник Сергей Ненов. Отец Сергей беше въдворен в Щутгарт на 24.01.2015 г. от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Предишни свещеници, служащи в общината, са отец Недялко Калинов, от 2005 до 2014 г., и отец Георги Шумов, от 1991 до 2004 г.

Днес БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ наброява над 200 членове и приятели.

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.