Св. Св. Кирил и Методий

Дения

С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският Митрополит Симеон през м. юли, август и септември на 2002 г. свещ. Александър Великов провежда беседи по православен катехизис за желаещите наши сънародници в един от салоните на католическия храм Сан Антонио в гр. Дения. На 6 октомври 2002 г. по негова инициатива е проведено учредително събрание и е основана БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в област Валенсия, Испания, чиито протоколи и устав са утвърдени от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският Митрополит Симеон и епархиския съвет на Европейската епархия.

Първите богослужения се провеждат в параклиса „Ермита де Лас Ротас“ Дения. На 6 януари 2003 г. в гр. Дения за първи път е отслужен Богоявленски водосвет и положена традицията за ежегодно благославяне на Средиземноморските води. По-късно богослужението е пренесено в един от салоните на храм Сан Антонио, в центъра на града. На 30 май 2004 г. – Петдесетница в българския храм „Св. Богородица“ в гр. Барселона свещ. Александър е отличен с офикията протоиерей от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският Митрополит Симеон.

Общината официално е приета в диоцеза на Българската Западно и Средноевропейска епархия на VI епархийски събор 2005 г. в гр. Регенсбург, Германия. На 5 януари 2003 г. е направен опит за организиране на българите и в гр. Гандия, като свещеникът издейства място за богослужения в Двореца на Иезуитите, но нашите сънародници не откликват на отправената им покана. От 2006 г. до 2009 г. са провеждани богослужения освен в гр. Дения и в: гр. Гандия в Палсио Дукал (Двореца на Иезуитите), гр. Валенсия в църквата Санта Тереза де Хесус (болница д-р Песет) и гр. Енгера в църквата св. Архангел Михаил. Поради непроявен интерес от нашите сънародници богослуженията в тези градове бяха прекратени през 2009 г.

Концентрирайки вниманието си изцяло в устройването на ениорийския богослужебен център на общината в гр. Дения, през 2011 г. свещ. Александър Великов успява да получи за самостоятелно ползване Параклиса „Ла Ермита де Санта Лусия“. През м. март 2012 г. църковната община е посетена от Негово Преосвещенство Константийският епоскоп Антоний, по божий промисъл нине здравствующй Западно и Средноевропейски митрополит. С негово благословение и по желание на нашите сънародници се правят опити за възобновяването на богослуженията в гр. Валенсия. В настоящият момент при храма има двама постоянни църковни певци: Атанас Юнаков (изучава Магистратура по Боголсовие в СУ) и Радостин Дунев (певец в хора на гр. Дения), и един редовен семинарист в четвърти курс на СДС иподякон Божидар Сандев. С тяхна помощ богомолния народ пълноценно участва в евхаристийното събрание.

Calle San José, 12, Dénia, Spain

Свещeник Александър Великов