Св. Иван Рилски Чудотворец

Лисабон

Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Лисабон, Португалия е създадена на 25 декември 2001 година. Повод за създаването на общината е преместването и преустройството на параклис от дома на Царица Иоанна в двора на българското посолство в гр. Лисабон, след нейната смърт.  Основен инициатор за създаването на църковната община е архитект Николай Фиков, близък приятел на царицата и дългогодишен председател на Църковното настоятелство. От този момент до края на 2003 година през общината преминават няколко свещеника без да се задържат за дълго.

От декември 2003 година с решение на Св. Синод на Българската православна църква и заповед на Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон е назначен енорийски свещеник Гоце Христов. Богослуженията в параклиса станаха редовни и скоро започва да се формира евхаристийна общтност. В богослуженията участваха не само български граждани, но и представители на други народности, като руснаци, украинци, молдованци и др.

Участието на небългарски граждани и усложнената обстановка със сигурността на територията на посолството създаде известно напрежение, което доведе до временно прекъсване на богослуженията в параклиса за няколко месеца през лятото на 2005 година. След възобновяването на богослуженията през септември същата година ситуацията не се подобри, а продължи да се усложнява, което доведе до окончателно прекратяване на богослуженията през септември 2006 година. За няколко месеца бяхме приютени в руския храм, като заедно с руската община извършвахме богослуженията. След отправена молба към кардинал–патриарха на гр. Лисабон, любезно ни беше предоставен за безвъзмездно ползване храм „Nossa Senhora de Lapa” съвместно с католическата енория. Това ни създаваше известно неудобство, тъй като православното богослужение започваше много късно след приключването на католическото. Търсенето на самостоятелен храм продължи без прекъсване през цялото време. Междувременно през ноември 2007 година, след дългогодишни усилия на няколко църковни настоятелства, Църковната ни община получи регистрация по закона за религиозните лица в Португалия.

Благодарение на усилията на църковното настоятелство, тогавашния посланик г–н Иван Петров и тогавашния викарен епикоп на епархията Константийски епископ Антоний и разбира се добрата воля на католическата църква в Лисабон, църковната ни община получи самостоятелен храм за безвъзмездно ползване през февруари 2012 година. Храмът беше ремонтиран и обзаведен, съгласно православните традиции и на Петдесетница същата година беше офциално открит от епископ Антоний в присъствието и на тогавашния премиер г–н Бойко Борисов. От тогава до настоящия момент провеждаме богослуженията си в собствен храм и енорийският живот започва постепенно да се възстановява.

Църковната ни община е многонационална и това само ни обогатява. Радваме се на постоянно изповядващи се и причастяващи се енориаши. Богослужението е огласено от църковния ни хор, съставен от професионални музиканти и богослови. Детското присъствие в храма е осезателно.

Към храма функционира малка библиотека. Обикновинно два пъти годишно за Рождество Христово и за Пасха организираме концерти с участието на децата на църковната ни община, където те имат възможност да покажат какво са научили през годината.

Адрес на храма: Av. Tomás Ribeiro 33, Linda-a-Velha

В събота и неделя от площад „Marques de Pombal“ в Лисабон за предградието Linda-a-Velha пътува автобус 11 на превозвача „Vimeca“ (за разписание: http://www.vimeca.pt). През седмицата по същия маршрут циркулират автобуси 11 на „Vimeca“ и 748 на „Carris“.​

Енорийски свещеник: свещеноиконом Гоце Христов