Люксембург

Св. Иван Рилски

Официалното учредяване на Българската православна църковната община „Св. Иван Рилски“, гр. Люксембург към Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква – Българска патриаршия и съответния избор на първо църковно настоятелство се състояха на 3 октомври 2015 г., в залата към комплекса на католическия храм „Св. Алфонс“, 32, rue des Capucins, в гр. Люксембург, Великото херцогство Люксембург, след отслужване на Архиерейска света литургия в храма „Св. Алфонс“, предстоявана от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в съслужение със свещеник Станко Дидов.

Всъщност, инициативата по създаването на общината бе подета две години по-рано. Въодушевени от евангелския стих „ … дето са двама или трима, събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“ (Матей 18:20), в началото на месец декември 2013 г. бяха положени първите опити да се организира и създаде българска православна църковна община, която да бъде под омофора на Западно- и средноевропейската епархия на Българската православна църква – Българска патриаршия.

По-конкретно, първата среща на православни българи, живеещи в Люксембург, бе проведена на 5 декември 2013 г. На нея бе взето решение да се започне подготовка за основаването на българска православна църковна община. За покровител на делото и патрон на Общината присъстващите избраха многообичания български светец „Св. Иван Рилски”. Във връзка с това, на този първоначален етап бе взето решение да бъде поканен български свещеник, който да отслужи Света божествена литургия на български език през месец март 2014 г.

Въз основата на лични контакти с отец Станко Дидов, на служение в храма „Св. Седмочисленици”, гр. София, бе потърсено неговото съдействие и бе подготвено радостното събитие за българската общност във Великото Херцогство – отслужването на първата православна служба на български език в Люксембург. По благословението от Негово Светейшество патриарх Неофит и на Негово Високопреосвещенство Светата литургия се проведе на 22 март 2014 г., по случай големия християнски празник „Благовещение на Пресвета Богородица”. В католическата църква „Св. Алфонс” в центъра на гр. Люксембург се събраха около 50-60 наши сънародници. След края на Светата литургия всички присъстващи изразиха задоволството си от благодатното начинание и се обединиха около идеята за неговото продължаване и скорошното му повторение.

Провеждането на следващата Света божествена литургия бе организирано по случай празника на Св. Иван Рилски на 18 октомври 2014 г., отново в храма „Св. Алфонс”, гр. Люксембург и отново бе отслужена от отец Станко Дидов. Празникът бе почетен по достоен начин, като присъстваха много млади семейства с малки деца, които пристъпиха към Свето причастие.

На 13 юни 2015 г. българската общност в Люксембург имаше отново радостта да посрещне отец Станко Дидов и да отпразнува Света литургия на български език, този път по случай празника на всички български светии. След края на Светата литургия част от присъстващите, съвместно с отец Дидов, проведоха събрание, на което се потвърди желанието да се предприемат конкретни действия по официалното учредяване и регистриране на българска православна църковна община във Великото херцогство Люксембург. Основният извод, около който се обединиха присъстващите, бе че не трябва да бъде изгубван първоначалният импулс на започнатото и положителният заряд на всичко извършено до този момент и следва да бъдат положени необходимите усилия за неговото продължаване.

И така, с Божията помощ, на 3 октомври, 2015 под председателството на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, се проведе и събранието, което избра първото църковно настоятелство на Българската православна църковната община „Св. Иван Рилски“, гр. Люксембург.

52, rue Jules Wilhelm, L-2728, Luxembourg