Манхайм

Св. Петка Търновска

Българската православна църковна община „Св. Петка Търновска“ в гр. Манхайм е учредена на 12.12.2009 г. с благословението на НВ митрополит Симеон в присъствието на Тивериополския епископ Тихон. Църковната община има за цел да обгрижва духовно православните българи от района Рейн-Некар. Църковната община е регистрирана в съда по всички изисквания на немския закон и се ръководи от църковно настоятелство.

При учредяването на Църковната община е създаден и църковен хор, ръководен от маестро Добрин Панайотов. В репертоара на църковния хор влизат както църковни песнопения, така и произведения на български и световноизвестни композитори. Хорът участва в честванията на Българските празници и изнася много благотворителни концерти. Духовни пастири през годините бяха о. Недялко Калинов и о. Милчо Маринов.

След интронизацията на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний бяха решени много организационни и финансови проблеми, сред които назначението на нов енорийски свещеник и осигуряване на средства за закупуване на църковна утвар и книги за църковната библиотека.

Дейно участие в богослуженията взимат и тримата иподякони Борис Матеев, Васил Бечевски и Добрин Панайотов.

На 14 октомври 2017г. Васил Бечевски е ръкоположен от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний за свещеник, който ще обгрижва духовно Църковната Общност.

Богослуженията се извършват всяка неделя от 11:00 ч. в храм „Maria Hilf“ на адрес August-Bebestr. 49, 68199 Манхайм.

Църковното настоятелство и всички членовете на църковната община е социално ангажирано, като взима участие в събиране на помощи за бедстващи хора и райони в България, събиране на средства за ремонти на манастири и църки. Съвместно с общината на гр. Манхайм настоятелство организира курс за изучаване на немски език и подава ръка на новодошли сънародници.

Работи се и по създаването на неделно училище към храма и отдел за интеграция за новопристигнали сънародници.

August-Bebel-Str. 49, 68199 Mannheim, Германия

Богослуженията се провеждат в храма на гръцката православна църковна община в Манхайм.

Въпреки краткото си съществуване, общината организира православен църковен хор под ръководството на диригента Добрин Панайотов. 

За  контакт: Г-н Добрин Панайотов; Römerstr. 11, 68259 Мannheim