Милано

СВ. АМВРОСИЙ МЕДИОЛАНСКИ

Българската църковна община в гр. Милано, Италия е основана преди десетина години. За своите религиозни нужди нашата община ползва храм „Св. Мария Възстановителка” (Santa Maria Riparatrice) в центъра на италианския мегаполис. Храмът се намира на улица Sant’Antonio, 5. Tъй като той се използва и от римокатолици, членовете на енорийската ни община са поставяли подвижни икони по време на богослужението. Изработеният и поставен в момента иконостас също е подвижен. Той е дело на изкусния майстор-резбар Иван Новаков от Асеновград. Иконите в него са копия на творби на художника-иконописец Енчо Узунов от Троянско, който от много години работи и в Италия.

Църковната община в гр. Милано е основана в навечерието на Рождество Христово 2005 г. и е наименована от учредителите си „Рождество Христово”. През 2007 г. когато получават възможността да ползват Богородичния храм, църковната ни община е преименована в „Св. Амвросий Медиолански”, чийто празник е на 7 декември. От 2006 г. до м. февруари 2014г. в гр. Милано служи българският свещеник Ивалин Славов, завършил Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ и богословския факултет в Букурещ. В момента той е енорийски свещеник в град Пловдив.

За благозвучието по време на светата Литургия се грижат псалтите г-н Николай Граминов – председател на Църковното настоятелство, г-н Огнян Наков и  г-жа Бригита Карагьозова.

На 7 декември 2014 г., за енорийски свещеник на БПЦО „Св. Амвросий Медиолански” бе въдворен свещ. Стефан (Стоил) Паликаров.

Xрамът е отворен всяка неделя от 9:30 до 13:00 ч. Богослужението започва в 10:00 ч.

„СВ. АМВРОСИЙ МЕДИОЛАНСКИ”
Via Sant’Antonio, 5 
20122 Милано
Италия

БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА СВЕЩ. СТЕФАН (СТОИЛ) ПАЛИКАРОВ

РОДЕН: гр. София на27.10.1982 г.

ОБРАЗОВАНИЕ:

  • 2005 г. Теология, СУ „Св. Климент Охридски” – степен бакалавър
  • 2009 г. Теология, СУ „Св. Климент Охридски” – степен магистър
  • Езикови курсове в Санта Северина (Италия) и Регенсбург (Германия)

 

СЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕ: Женен с едно дете

ДАТА НА РЪКОПОЛОЖЕНИЕ:

  • 01.11.2007 г. – дякон
  • 08.11.2007 г. – свещеник

Свещеник: Стефан (Стоил) Паликаров