Париж

Св. Патриарх Евтимий Търновски

Българската православна църковна община “Св. Патриарх Евтимий Търновски” в Париж е основана през 1981 г. Благословение за създаването и дава Митрополит Симеон (по това време Главиницки епископ и патриаршески викарий на Западна Европа).

Реалната дейност на общината започва с идването на първия енорийски свещеник, отец Антон Вълчанов, през 1985 г. В следващите години тя става притегателен център за много български емигранти, особено когато в Париж все още липсват всякакви други български културни и образователни институции. Наистина общината извървява труден и на моменти болезнен път до израстването на църковно съзнание и узряването си като евхаристийна общност, но винаги е изпълнявала основната си мисия – да обгрижва търсещите я българи, да ги дарява със светите Тайнства и да поддържа братолюбиви отношения с другите православни общности във Франция. Изправена пред финансови затруднения, общината остава задълго без помещение за самостоятелни служби и в продължение на години е приятелски приютявана от други православни енории в Париж.

През 2006 г. Парижката архиепископия на Католическата църква предоставя на общината ни настоящата църква в 18 район, с което най-сетне богослуженията поемат нормален ход. Благодарение на помощта на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет на България и на щедрите дарения на нашите сънародници, църквата бързо е обзаведена с красив иконостас, църковна утвар, богата библиотека и всичко нужно за пълноценен църковен живот и дейност.

1, rue de la Croix Moreau
75 018 Paris, France

Métro ligne 12 : Porte de la Chapelle ; Bus 60, 65; T3 bis.

Архимандрит Емилиян Боцановски – предстоятел

Свещеник Иван Карагеоргиев