Св Николай Мирликийски Чудотворец

Регенсбург

Първите сведения за православно богослужение от български духовник в град Регенсбург идват от 1989 година. Тогава на 05.11.1989 година българският свещеник отец Виктор Иванов, като клирик на Руската Православна Задгранична Църква, под омафора на епископ Марк Берлински, Германски и Великобритански, за първи път отслужва Св. литургия в църквата „Покров Богородичен“ в град Регенсбург. По онова време отеца обгижва духовно както руските емигранти, така и малцината българи в града. При това си служение отец Виктор се среща с българката Неделя Кънчева, която се грижи за руската православна църквата в Регенсбург. Неделя Кънчева пистига от Севлиево в Регенсбург заедно с мъжа си Йонко през далечната 1936 година, те са първите български градинари в региона. Наред с грижата за градините и производството на зеленчуци Неделя търси духовна утеха в Руската православна църква в града. Тя там е църковна настоятелка и дава сили и време за утвърждаване на православието в този край на Германия. По късно нейното дело продължава снаха ѝ, зъболекарката Мадлена Кънчева, която също помага в църковните дела и направата на иконостас, този път при новосъздадената българска православна църковна община в град Регенсбург.

През деветдесетте години, заедно с голямата икономическа емиграционна вълна от България след настъпилите демократични промени на 10 ноември 1989 година, в Германия идват да учат и много млади хора. В началото на новото хиядолетие българските студенти съставляват 90% от всички чуждестранни студенти учещи в университетите в Бавария. Поради възникналата нужда за духовното им обгрижване с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, в края на 2005 година отец Виктор Иванов Цимер поема духовното обгрижване на българите в университетските градове Пасау и Регенсбург. Така по поречието на Дунав възникват две нови БПЦО.

От 30.10 до 02.11.2005 г. в Източноцърковния Институт (OKI) в Регенсбург се провежда шестият епархийски събор на Българската Западно- и Средноевропейска епархия.

Българската првославна църковна община „Св Николай Мирликийски Чудотворец“ в Регенсбург е основана на 25 декември 2005 г. Тогава българският свещеник Виктор Иванов (Цимер) организира старата и нова емиграция на българите в града и с помощта на родолюбците от Баварско-българското културно дружество: Иван Илиев, Веселин Рубчев и Стефан Ганчев основава българската православна църковна община „Св Николай Мирликийски Чудотворец“. От начало българите в Регенсбург ползват за своите духовни нужди православния параклис на Източноцърковния институт в Регенсбург. Първата света Литургия е отпразнувана на Рождество Христово като денят на основаването се счита за рожден ден на общината. Всеотдайни помощници на отеца в това дело са неговите приятели българският художник-иконописец Владимир Матов и руснакът Петър Иванов.

На 06.07.2007 година отец Виктор слага начало на една традиция в град Регенсбург: за първи път в историята на града се празнува Богоявление с Велик Водосвет и хвърляне на кръста във водите на Дунава, за освещаване на водното естество. Тържеството се провежда на борда на акостиралия в Регенсбург български товарен кораб „Св. Павел“. Наред с екипажа на кораба и църковните настоятели Веселин Рубчев, Иван Илиев, Стефан Ганчев, д-р Мадлен Кънчева, присъствуват българи от Регенсбург и околностите, както и български суденти от университета в града. След службата на кораба тържеството продължи с почерпка в офиса на г-н Рубчев в Donau Star.

На 24 май 2007 година българите в Регенсбург празнуват за двадесет и трети пореден път паметта на Св. Св. Кирил и Методий и деня на славянската писменост и култура. В благодарствения молебен отслужен на паметната плоча на Св. Методий от отец Виктор Цимер взима участие и дяконът на Варненски митрополит Кирил – дякон Цветан Шилев (специализант в Източноцърковният институт). На тържеството в памет на Св. Методий, наред с официалните гости е генералният консул на република България в Мюнхен г-н Атанас Кръстин, директорът на Източноцърковният институт (Ostkirchliches Institut) Прелат Д-р. Раух, отец Алексадър Кампиано от Румънската православна църква и пилотът-изпитател Николай Петров от София. Молитвено участие взеха църковните настоятели, вярващи българи от града и околностите, и български студенти от университета в Регенсбург.

Град Регенсбург е тясно свързан с това традиционално празненство. Тук през 870 година Св. Методий и учениците му са били предадени на съд и изпратени на заточение. Във връзка с това през 1985 година Регенсбургският университет организира конгрес в Източноцърковния институт в града по случай 1100 годишнината от смъртта на Св. Методий. За тази годишнина Българската държава изпраща правителствена делегация, поставя се и паметна плоча на Св. Методий на площада „Am Kornmarkt“ с надпис на немски език: „В памет на великия славянски апостол свети Методий, пребивавал в Регенсбург през 870 година От благодарния български народ 1985 г.“

От 3 ноември 2007 година с помощта на Монсеньор Прелат Д-р. Клаус Вирвол от Източноцърковния Институт (OKI) в град Регенсбург отец Виктор Цимер получава за духовните нужди на българите в региона „Църквичката Св. Петър“, намираща се в градинката срещу гарата в град Регенсбург.

D.-Martin-Luther-Straße 24
93047 Regensburg

Свещеноиконом Виктор Цимер