Св. Св. Константин и елена

Рочестер

Българската православна мисия “Св. Св. Константин и Елена” е създадена с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно –и Средноевропейски митрополит Антоний през 26.06.2017 г. Мисията има за цел обгрижването на българите и останалите православни християни в графство Кент, Англия, като за целта е назначен протойерей д-р Добромир Димитров. Православната българска мисия ползва под наем англиканския храм “Св Архангел Михаил и всички ангелски сили” (XII в)  в Къкстън (Cuxton), градче, което се намира на 7 км от Рочестър (Rochester) и на 52 км от центъра на Лондон, посока югоизток.

Прот д-р Добромир Димитров е ръкоположен през 2001 г. за енорийски свещеник от Русенския митр. Неофит (настоящ митрополит Софийски и патриарх Български), като от същият е удостоен е с офикията протойерей през 2010 г. Бил енорийски свещеник в Русе и болничен свещеник в периода 2001-2010 г. От 2008 до 2010 е завеждащ отдел “Социални дейности” към Русенска митрополия. От 2010 до 2017г. е енорийски свещеник при храм “Св. Мина”, Велико Търново. От 2008 г. е редовен асистент по църковно право в Православния богословски факултет на Великотърновския Университет “Св.св Кирил и Методий”.  Защитава докторска дисертация през 2014 г. на тема:  “Йерархическите служения в устройството на Църквата през 4 век”. С благословението на митр. Антоний, специализира в Богословския факултет в Оксфордския  университет, Великобритания, в периода 2014–2016 г., като същевременно обгрижва българите в Медуей, което довежда до официалното му служение в Западно- и Средноевропейска епархия през 2017 г.

Адресът на храма, който българската мисия ползва е: St Arhangel Michael & All Angels, Rochester Road, Cuxton, Kent, ME2 1AF, UK