Б.П.Ц.О. – „св. Богоявление“

Сеговия

Б.П.Ц.О. – „св. Богоявление“

гр. Сеговия – Испания

Българската православна църковна община „Св. Богоявление“ е основана през 2006 год. от група  православни християни, живеещи в Сеговия. В началото на тази година те се обръщат с молба към Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон да им бъде изпратен свещенослужител, необходим за духовното обгрижване на православните християни, живеещи в централния регион на  Испания. За целта митрополит Симеон изпраща от България свщ. Серафим Вълков със задачата да легализира БПЦО в Испания, според изискванията на местното законодателство и да организира духовния живот в поверената му енория. След няколко месечно пребиваване в Испания, свщ. Серафим, сблъсквайки се с трудностите на емигрантския живот и несрещайки подкрепа от местното население, напуска Испания и по този начин не изпълнява поверените му задачи.

През 2007 год. на събора в гр. Будапеща в диоцеза на Западно- и Средноевропейска Епархия е приет като свещенослужител свщ. Юлий Николов. Същият живее в гр. Мадрид от 1990 год. На него са възложени същите задачи. През април на 2008 год., след като получава съответните акредитивни писма от митрополията в гр. Берлин, свщ. Юлий Николов влиза в преговори с католическата църква в гр. Сеговия и успява да подсигури със съответен договор за нуждите на православната община самостоятелен храм, намиращ се в централната част на историческия град Сеговия. През същата тази година се регистрира и официално се установява Б.П.Ц. в Сеговия според изискванията на испанското законодателство.

Свещеник Юлий Николов Николов завършва напълно висшето си образование в  Духовна Академия „Св. Климент Охридски” през 1988 год. Като свещеник към Софийска Митрополия работи от 01.01.1986 до 20.07.1990 год., след което се установява на постояно местожителство в Испания. Отличен е с офикията протойерей на 19 октомври 2009 год. в гр. Рим. В Мадрид, Испания специализира при университета „Хуан Карлос”:

На 12 юни 2011 год. – Неделя Петдесетница – Негово Преосвещенство епископ Антоний постригва за четци, певци и свещоносци при храма „Св.Богоявление“ в Сеговия, Валери Бориславов и Георги Русанов.

 C. TRAVESIA SANTA MARIA MAGDALENA N-15, E-28016 MADRID