Св. Цар Борис I

Франкфурт

Българската православна църковна община „Св. Цар Борис I“ в град Франкфурт на Майн е основана на 02.06.2001 година, когато е направено първото организационно събрание, посветено на делото на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България.

На тържеството са присъствали около 150 човека, сред които тогавашният посланик на Република България г-н Иван Бонев и дипломатката г-жа Шекерлетова.

За членовете на църковно настоятелство са избрани:
д-р Минчо Банковски, избран за председател на църковната община.
г-жа Йорданка Бесо – касиер
г-н Асен Мюнинг – домакин
г-н Рашо Кацаров – секретар

Инициативата за създаването на българската православна община идва от изявени българи:
г-жа Лили Шмит , г-жа Марияна Пфайфер , г-жа Светослава Мюнинг, г-н Петър Иванов, проф. д-р Спас Разбойников.

Сред най-отличилите се българи, дали своя труд и време за изграждане на църковната община, запазване на вярата и съхраняване на българските традиции са:
– г-жа Лили Шмит, дългогодишна организаторка на хуманитарни помощи за България с активно участие в организирането на църковния живот в общината.
– Д-р Минчо Банковски, председател на църковната oбщина, организираше мероприятия към българската църква и народни празници, като отдаваше от себе си сили и средства.
– Проф. Д-р Спас Разбойников – известен хирург и доблестен офицер, участвал във Втората Световна Война, подкрепяше духа на църковната община със своя младежки дух, енергичност, оптимизъм и чуство на дълг към родината, както и отдаваше от своята лепта за финансовото подкрепяне на общината.

В края на 2001 г. българската православна църковна община беше регистрирана юридически в град Франкфурт на Майн като дружество с идеална цел без право на печалба.

Благодарение на добрите контакти и взаимоотношеня между г-жа Лили Шмит и католическия свещеник Глазер от 2001 г. любезно ни беше предоставен за служение католическият храм „Успение Богородично“. Литургиите към БПЦО „Св. Цар Борис I“ отслужва отец Милчо Маринов, който бе избран от г-жа Лили Шмит през 2000 год. Тогава служещ в църквата „Св. Св. Кирил и Методи“ в София той бе поканен и представен на църковното настоятелство като свещенослужител на българите в град Франкфурт.

В края на 2003 г. д-р Минчо Банковски, поради професионални и семейни ангажименти, се отказа от поста си на председател на църковната община. Той не пожали сили и средства за нейното изграждане, заздравяване, приятелство и сплотеност сред нашите сънародници.

След изборно събрание в пълен състав през 2004 г. за председател на църковна община „Св. Цар Борис I“ бе избран отец Милчо Маринов, който и до днес председателства, свещенодейства и обгрижва духовно българите в град Франкфурт и региона. Отец Милчо е родом от село Изгрев, Плевенско. Завършва Духовна Семинария през 1985 г., през 1992 г. завършва Духовна Академия. Ръкоположен е за свещеник през 1997 г. от тогавашния Неврокопски митрополит Пимен. Приет е на служение в софийския православен църковен храм „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1998 год. от тогавашня председател Отец Анатоли Балачев, където служи до 2000 г., след което е повикан на служение в Германия.

Църковната община „Св. Цар Борис I“ в град Франкфурт на Майн принадлежи от 2013 година официално към Българската Православна Църква – Българска Патриаршия. Тя се ръководи и духовно обгрижва под юрисдикцията на Западно- и Средноевропейската Епархия с център град Берлин, управлявана от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

Linkstr 64 , Griesheim , Frankfurt, Germany

Свещеник Отец Милчо Маринов