Св. Св. Кирил и Методий

Хамбург

Единствената българска православна община в Северна Германия, „Св. Св. Кирил и Методий”, води началото си от 2007 г. Основите за създаването ѝ се полагат още през 2003 г., когато едни от първите настоятели, г-жа Мария Щурм и г-жа Слава Янкова, инициират подписка за български храм в Хамбург. С помощта на почетния консул на Република България в Хамбург, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, четири години по-късно усилията им се увенчават с успех. Председател на първото църковно настоятелство става д-р Борис Галунски. Първите богослужения се отслужват от свещеноиконом Юлиан Ангелов и свещеноиконом Любомир Леонтинов от Берлин. Скоро след създаването си общината в Хамбург има собствен свещенослужител в лицето на отец Антоний Найденов, последван през 2010 г. от настоящия свещеник Кръстин Апостолов. По настоящем в църквата се черкуват около 60 миряни в неделно време. Православни християни от България, Германия, Гърция, Сърбия, Молдова, Румъния и Украйна всяка неделя заедно взимат участие в Божествената света литургия, която се отслужва на български и немски език.

Предвид нарастващата нужда от богослужение на роден език се очаква броят на редовно посещаващите храма (с цел причастие или посещение) да достигне около 100. Освен неделните богослужения общината се стреми към извършване на църковно-просветна дейност като занимания по вероучение и Неделно училище за най-малките, на богата културна дейност, организирайки духовни беседи, концерти, филмови прожекции и др., и не на последно място към осъществяване на социални проекти в подкрепа на нуждаещите се сънародници.

От създаването си през 2007г. досега Българската православна църковна община „Св. Св. Кирил и Методий“ в Хамбург извършва своята църковна дейност под наем в храмове на Евангелската църква в града. По настоящем Църковната ни община се намира под наем в гробищния параклис на кв. Алтона, гр. Хамбург с право на ползване през събота и неделя.

При своето първо посещение в Хамбург през декември 2010 г., Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, по това време Константийски епископ, преподава благословение, за да започне акция за набиране на средства за придобиването на Български храм. В рамките на дарителската акция под наслов „Една църква за Хамбург”, стартирана края на 2012 г. под егидата на проф. Имайер, се организират редица културни мероприятия за набиране на поддръжници сред българската и немската общност и събиране на финансови средства. В момента общината работи активно по проекта за построяване на собствен православен храм в гр. Хамбург.

Всяка неделя от 10.00 часа се отслужва Божествена света литургия на адрес:
Diebsteich Kapelle | Am Diebsteich 4 | 22761 Hamburg | Метролиния S3, S21, Станция Diebsteich

Храмът е достъпен за всички Вас всяка неделя от 09:00 до 14:00 ч.

Енорийски свещеник: Кръстин Апостолов