ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ ДО КЛИРА, МОНАШЕСТВУВАЩИТЕ И МИРЯНИТЕ НА ЗАПАДНО И – СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА ЕПАРХИЯ НА БПЦ- БП

„Ангелът се обърна към жените и им рече: не бойте се; зная, че търсите разпнатия Иисуса; няма Го тук: Той възкръсна, както беше казал; дойдете, вижте мястото, дето е лежал Господ!“ (Мат. 28: 5-6)

 ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

СКЪПИ ЕПАРХИОТИ НА ЗАПАДНО И- СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА ЕПАРХИЯ НА БПЦ-БП,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ,

Тези великолепни и разтърсващи слова, които архангел Гавриил отправи към жените Мироносци, които „много рано сутринта“ се отправиха със свещен страх към Гроба Господен, за да помажат тялото на своя Учител с благовония според иудейския обичай, се явяват първото голямо и радостно свидетелство на пресветлото възкресение на нашия Господ Иисус Христос. 

Наистина тези от една страна думи на радост, а от друга – свидетелство за изкуплението, което Господ извърши над човечеството, са по-актуални от всякога. Днес, когато вече повече от година нашето общество се бори със страха от разпространението на Ковид -19, а тревогата за бъдещето на планетата ни е всеобхватна, те идват да успокоят съвестта ни, да „подсладят“ ума ни и да сгреят и развеселят сърцата ни. Един от великите учители на Църквата, Св. Симеон нови Богослов, ни учи, че само когато се успокоим и очистим сърцата си, само тогава можем истински да почувстваме радостта. Наистина съществува ли по-голяма радост от радостта, че Христос възкръсна и може ли да съществува по-голяма такава от вестта, че смъртта беше победена?! 

Възкресението на нашия Господ Иисус Христос е животворен източник на радост и надежда. Да, съществува такава велика радост, която може да преодолее всяка болка, всяка скръб и всеки страх и това е именно духовната радост, дълбоко изкупителна и вечна, която изпитват всички верни Христови последователи, съживявайки пътя на Христа от „осанна“ до „разпни го“, а после и до победата Му над смъртта и Славното Му възкресение!

Ето, че и тази година сме приканени да празнуваме Празника на Празниците – Възкресение Христово отново при особени обстоятелства. Ето, че страхът, обхванал цялото човечество, взема превес и някак си замъглява здравия разум и всички ние, малко или много, питаме Бога докога ще продължи това изпитание и колко още скръб трябва да понесем?! Великият учител на църквата св. Йоан Златоуст премъдро ни учи, че Този, Който е изпратил изпитанието знае и кога да го прекрати! Христос възкръсна за всички преди нас, за нас самите и за всички след нас, като ни подари път на спасение. Затова най-доброто, което можем да направим е да Му се доверим и да го оставим да действа в нас, защото зад всяко изпитание и скръб се крие Неговата воля, но и Неговото благословение! 

Възлюбени в Господа братя и сестри, 

Св. апостол и евангелист Йоан Богослов ни уверява, че „в любовта страх няма“ (1-во Йоан 4:18), затова нека се изпълним с любов и смелост! Нека отхвърлим всеки страх, защото Христос възкръсна и донесе мир за човечеството! Нека се оставим в ръцете на Този, който победи смъртта!

Отечески поздравяваме всички наши епархиоти и молитвено желаем светлината от Възкресението на Спасителя Христа да озарява всякога сърцата и душите ни, а благодатта Му да бъде с всички нас во веки! Амин!

Христос Воскресе!

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.