ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА ЕПАРХИЯ НА БПЦ ОТКРИ ПРОСВЕТНО-СОЦИАЛЕН ЦЕНТЪР В БЕРЛИН

С водосвет на 17 януари в Берлин Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний откри новия просветно-социален център на епархията. Той се намира в криптата на българския храм „Св. цар Борис Покръстител“ в немската столица, кв. Ной-Кьолн. Епархийският център се състои от многофункционална зала за срещи и трапезария, кухня, библиотека, спалня с 12 легла, в която могат да бъдат приютявани българи изпаднали в тежко положение далече от Родината.

„Започваме нова страница в живота на епархията с дейността на просветно-социалния център“, заяви митрополит Антоний при официалното откриване. Центърът ще осигурява подслон и храна на българи, които търсят закрила и подкрепа в чужбина. „Това място ще се превърне в убежище за нуждаещите се и насърчение във вярата“, каза още митрополит Антоний. Той отбеляза, че много хора са дали своя труд, средства и молитви, за да се увенчае с успешен край това начинание. Владиката благодари на всички, които са се потрудили по различни начини и са помогнали епархията да разполага с такъв център.

Средства за превръщането на неугледната влажна крипта в светло многофункционално помещение са отпуснати от Дирекция „Вероизповедния“ на Министерския съвет на България, българското правителство, различни дарители. Всяка неделя след света литургия енорията на храма ще може да се събира в залата на центъра, там ще се провеждат репетициите на хора, заниманията по вероучение на децата и тя ще бъде общ дом за всички енориаши.

Откриването на епархийския център беше планирано да съвпадне с именния ден на митрополит Антоний. В българския храм в Берлин той оглави празничната света литургия, в която взеха участие митрополитите В. Търновски Григорий и Пловдивски Николай, Велички еп. Сионий, клирици от епархията и от България. Сред гостите на тържеството бяха Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания“, членове на църковни настоятелства на български общини от Западна Европа, представители на различни организации, сътрудничащи на епархията, и др. По време на богослужението песнопенията се изпълняваха от епархийския хор под ръководството на Румяна Христова. На отпуста митр. Антоний получи задочни поздравления от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а от името на Св. Синод на БПЦ беше приветстван от митр. Григорий. Беше прочетен поздравителен адрес от Н. В. Симеон Сакскобургготски, а Е. Велинов предаде благопожеланията на министър-председателя Бойко Борисов. Прот. Недялко Калинов, енорийски свещеник на БПЦО в Мюнхен и епархийски съветник, поздрави владиката по случай личния му празник от името на клира на епархията, като подчерта, че е важно доверието и любовта между митрополит и неговия клир. Той увери дядо Антоний, че има подкрепата на свещенството, което вижда в негово лице мъдър пастир и наставник.

Предишната вечер, на 16 януари, се проведе първата за тази година свещеническа конференция на Западно- и Средноевропейската митрополия на БПЦ. Свещеници от цялата епархия се събраха в новосъздадения център в криптата на българския катедрален храм „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин. Митрополит Антоний по традиция събира в навечерието на именния си ден свещеносужителите от епархията, за да отбележи заедно с тях деня на своя небесен покровител св. Антоний Велики. Владиката благодари на свещениците, които бяха минали толкова стотици и дори хиляди километри, за да присъстват на конференцията и да отбележат заедно със своя епархийски архиерей неговия личен празник. Освен административно-организационните въпроси, с които занима свещениците, митрополит Антоний обяви няколко важни проекта на епархията, които започват през тази година.

Владиката съобщи, че е достъпна интернет-страницата на Западно- и Средноевропейска митрополия, която ще предоставя информация за българските църковни общини в цяла Европа, както и за ръководството на епархията.

През тази година започва работата по създаването на филм за живота на Западно- и Средноевропейска епархия, който ще представи служението на свещениците зад граница, дейността на църковните настоятелства и живота на православните християни далече от Родината. По този проект ще работи богословът Мартин Пенев, който преди няколко години направи филм за Българската църковна община в Мюнхен, към която и той принадлежи. Мартин Пенев обясни, че това ще е филм за църковността на българите в чужбина и какво е да си мисионер зад граница. Той обеща, че това нямало да е имидж-филм, а истинска картина за живота на православните българи в Европа.

По време на конференцията митрополит Антоний се обърна към свещениците с призив да положат усилия да организират вероучителни занимания за децата и възрастните в общините си, защото това е едно от задълженията на пастирите. Владиката обеща да подкрепи енориите с различни учебни материали, за да улесни работата им в тази насока.

Сред важните събития през следващата година владиката открои честването на 100-годишнината на Българската църковна община в Будапеща, като заяви, че се планира тържествата да се проведат на 11 май, но това ще стане, само ако се реши въпросът с низвергнатия бивш свещеник Стефан Мамаков, който е окупирал къщата към храма в Будапеща и отказва да я напусне. Митрополитът изрази недоволството си от липсата на съдействие от страна на посланика в унгарската столица, което пречи въпросът да бъде окончателно разрешен. Ако обаче това не стане до 11 май, БПЦ няма да участва в отбелязването на годишнината, заяви категорично митр. Антоний.

В края на срещата със свещениците той ги осведоми за здравословното състояние на предишния Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, създателя на тази епархия, който през тази година ще навърши 90 години. Старецът на няколко пъти беше подавал оставка, но накрая беше посъветван да напусне поста си поради напреднала възраст и да се избера нов митрополит. Митрополит Симеон сега живее в старчески дом в град Финикс, щата Аризона, САЩ. Той е поискал разрешение от Св. Синод на БПЦ след смъртта си да бъде погребан в монашеското гробище на Рилския манастир и е получил благословение за това. Възрастният владика се намира под специални грижи и понася търпеливо немощите на възрастта си, разказа митрополит Антоний.

След свещеническата конференция в българския храм „Св. Цар Борис Покръстител“ беше отслужена възкресна вечерня, която оглави Пловдивският митр. Николай, а в нея взеха участие свещениците от Западно- и Средноевропейска епархия. Песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от хор под диригентството на Андрей Касабов.

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.