КОМЮНИКЕ ОТ ГОДИШНАТА СРЕЩА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЪРКВИ В ЕС

На 6 октомври в София се проведе годишната среща на представителите на православните църкви към Европейския съюз. За срещата в България пристигнаха представители на всички представени в организацията църкви (CROCEU) с изключение на Московска патриаршия (които обясниха отсъствието си с решението за неучастие в общоправославните организации, където председателства представител на Константинополската Вселенска патриаршия) и на Гръцката църква. Духовниците взеха участие и в тържествата в Стара Загора, където се срещнаха с Негово Светейшество Българския патр. Неофит.

В края на срещата участващите архиереи и духовници приеха комюнике, в което се казва:

„По любезната покана на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в периода от 5 до 7 октомври 2018 г. в България се проведе годишната среща на Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU). Основната тема на срещата тази година беше „Фактори за задълбочаване на сближаването в европейското общество“.

Представителството на Европейската комисия в България беше домакин на проведения семинар-беседа, в който размислите си по темата изложиха представителите на Вселенската патриаршия, на Румънската патриаршия, на Българската патриаршия и на Кипърската църква. Към тях се присъединиха и учени, европейски служители и сътрудници на Българската православна църква.

Членовете на CROCEU наблегнаха на обстоятелството, че обществото, в което живеем, е все по-многообразно, като е налице нарастваща необходимост от задълбочено сближаване както на европейско и национално, така също и на регионално и местно равнище. Действително етническите, културните и религиозните различия биха могли да породят страх от другия, в резултат от което да се създават прегради, стени и разделения. При тези обстоятелства е от съществено значение църквите в Европа да култивират и поддържат диалог с други фактори в обществото, като, от една страна, разкриват важната роля на християнството за създаването на Европа, а в последно време и на Европейския съюз, и същевременно, от друга страна, да предлагат цялостна стратегия за бъдещето на тази много сложна „конструкция“ с множество измерения.

По-конкретно, общественото сближаване в Европа следва да бъде насърчавано с всеобхватен комплекс от политически мерки с данъчен, бюджетен, социален и образователен характер, чиято крайна цел е постигане на общото благо. В центъра на всички тези политически мерки следва да бъде поставяно зачитането на вроденото достойнство и неповторимост на всяка човешка личност, което е основополагащ принцип на християнството. Само с помощта на такъв подход може да се преобрази Европейският съюз, за да може той да не бъде само единен пазар, основан на изцяло икономически интереси, където целта е винаги постигането на по-голям икономически растеж, а по-скоро – семейство от държави, както е замислен още от самото начало, което се основава на общи принципи и ценности и може да способства за процъфтяването и цялостното развитие на всяка нация, а всъщност и на всяка човешка личност.

В събота, 6 октомври, членовете на комитета пътуваха до Стара Загора, където взеха участие в честването на 180-годишнината от рождението на митр. Методий (Кусев) – първия наместник на тази досточтима митрополитска катедра.

Кулминацията на програмата беше на 7 октомври, когато в катедралния храм на Стара Загора членовете на комитета съслужиха при отслужването на божествена св. Литургия, предстоявана от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митр. Киприан в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит. След светата Литургия членовете на CROCEU се срещнаха с него и изказаха благодарности на патриарха и на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митр. Антоний за гостоприемството. Негово Светейшество увери членовете на Комитета за молитвената му подкрепа и им пожела крепкост и сили“.

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.