ДОГМАТИ И КАНОНИ

Символ на вярата

Православната християнска вяра е изложена накратко в Символа на вярата. Той е съставен от св. отци и учители на Църквата на Първия и Втория вселенски събори, които са станали през IV век. Вселенски събор се нарича събрание на църковните пастири и учители по възможност от целия християнски свят. В Православната църква е имало всичко 7 вселенски събори. Първият вселенски събор е бил свикан в гр. Никея (Мала Азия) в 325 г., а вторият ­ в Константинопол  (Цариград) в 381 г. По името на тези два града, в които са се състояли Първият и Вторият вселенски събори, Символът на вярата, изработен по време на техните заседания, се нарича Никео-Цариградски.

Думата символ е гръцка и означава „знак“. На български „символ на вярата“ ще рече „знак на нашата вяра“ или кратко изложение на нашата вяра. На въпроса как или в какво вярваме? – ­ ние отговаряме със Символа на вярата. За прегледност и по-лесно изучаване Символът на вярата е разделен на 12 члена:

  1. 1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и на земята, на всичко видимо и невидимо.
  2. 2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божи, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, и чрез Когото всичко е станало;
  3. 3. Който заради нас човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Дух Светий и Дева Мария, и стана човек;
  4. 4. и бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан;
  5. 5. и възкръсна в третия ден, според Писанията;
  6. 6. и се възнесе на небесата, и седи отдясно на Отца;
  7. 7. и пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
  8. 8. И в Светия Дух, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
  9. 9. В една, света, съборна и апостолска Църква.
  10. 10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
  11. 11. Чакам възкресение на мъртвите
  12. 12. и живот в бъдещия век! Амин.

Първата част от Символа на вярата (1-7 членове) е съставена на I Вселенски събор, а втората част (8-12 членове) ­ – на II Вселенски събор.

Всеки православен християнин трябва да научи наизуст Символа на вярата, за да може да знае, в какво точно вярва, та да бъде всякога готов да отговаря всекиму, който му поиска сметка за неговата надежда (1 Петр. 3:15).