ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ СВОЯ ДЕСЕТИ СЪБОР. ПРИЕХА НОВ КЛИРИК В ЕПАРХИЯТА

От 23 до 25 юни в Берлин се проведе Десетият епархийски събор на Западно- и Средноевропейска митрополия. Според организаторите и участниците в събитието съборът е протекъл градивно и могат да го определят като много успешен. На него беше избран нов състав на Епархийския съвет и делегати за Църковния събор на БПЦ.

Събитието събра в германската столица над 80 делегати, които включваха всички клирици и представители на миряните. Работата на събора завърши с празнично богослужение в катедралния храм на епархията „Св. цар Борис Покръстител“, оглавено от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний. В него взеха участие клириците от църковните ни общини в 14 държави на Стария континент. По време на богослужението митрополитът пострига за иподякон Емил Георгиев Борисов, делегат на събора от БПЦО „Св. Анна“ в Пасау, Германия.

На Св. Литургия беше извършено и едно дяконско ръкоположение. Владиката възведе в дяконски чин Васил Бечевски от църковната ни община в Манхайм, Германия. На храмовия празник на БПЦО „Св. Петка“ в Манхайм (14 октомври) той ще бъде ръкоположен и въдворен за свещеник на църковната община там. Той е първият клирик от новата история на епархията, който е израснал, бил е възпитан и е издигнат от църковната общност за неин свещеник. Младият мъж, който от дълги години живее в Германия, отдавна се готви за това служение. През тази година той ще завърши богословие в Шуменския университет и, подкрепен от ръководството и членовете на общината, ще поеме духовното й обгрижване от есента. На последното заседание на стария състав на Епархийския съвет в Берлин, състояло се в навечерието на събора, към духовенството на Западно- и Средноевропейска епархия беше приет прот. д-р Добромир Димитров, досегашен клирик на Великотърновска епархия и преподавател в ПБФ на ВТУ „Св. Кирил и Методий“. О. Добромир, който е дългогодишен свещеник, утвърден богослов и добър пастир, ще поеме съвсем нова църковна община в Медуей, Кент и Рочестър във Великобритания. В тази част на страната няма храм на нито една друга поместна православна църква и така о. Добромир започва служението си там със съзнанието, че духовно ще обгрижва и православни християни от други поместни църкви.

По време на събора митр. Антоний изнесе доклад за състоянието на епархията и перспективите за развитие. В него беше посочено, че сега в Западно- и Средноевропейска епархия има общо 32 свещенослужители, от тях 6 архимандрита, 9 ставрофорни иконома, 3 иконома, 6 протойерея, 7 свещеника и един схийеродякон.

Под юрисдикцията на епархията се намира един епархийски манастир („Св. Троица“ в Буххаген, Германия) с общо четирима монаси – двама архимандрити, един схийеродякон и един монах.

От тази година протосингел на Западно- и Средноевропейския митрополит е архим. Атанасий (Султанов), чието основно служение е в БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в гр. Будапеща, Унгария.

От Деветия еперхийски събор през 2011 г. са извършени три нови свещенически ръкоположения: на отците Тенчо Веселинов, Йордан Пашев и Иван Карагеоргиев.

Към клира на епархията са били зачислени нови свещенослужители: о. Сергий Ненов в църковната община в Щутгарт, о. Стефан Паликаров в гр. Милано и о. Симеон Минчев във Виена.

През последните години в епархията са били регистрирани нови църковни общини, съответно: „Св. Иван Рилски“ в Люксембург, „Св. Димитър“ в Грац, Австрия, „Св. Петка Търновска“ в Кьолн – Брюл, Германия, и „Св. Георги“ в Цюрих, Швейцария, където има постоянен свещеник – о. Йордан Пашев.Още няколко български общности в Европа се организират, за да създадат църковни общини. Засега те са само в начален етап на организация, затова в църковно отношение те се считат за мисии. Една от тях е „Св. Седмочисленици“ в градовете Анцио и Нетуно край Рим, Италия, където живеят над 2 000 души от градовете Лом, Видин и други селища на Северозападна България. Цели села от най-бедната част на страната ни са емигрирали там и сега се търсят възможности за тяхното духовно обгрижване. Другата мисия е „Св. Козма и Дамян“ във Флоренция, която се развива бързо и вече е уговорила храм в центъра на града, където членовете й да се събират за богослужение. Другите две мисии на Западно- и Средноевропейска епархия са „Св. Злата Мъгленска“ в Палма де Майорка и „Св. патриарх Евтимий“ в Ла Валета, Малта. Десетият събор на епархията според организаторите му е дал възможност на нейните клирици и миряни да се съберат не само по работни въпроси, но и за духовно общуване, за обща молитва, за разговори по проблемите, които срещат, и възможните решения, които могат да се намерят. Участниците споделят, че са изпитали духовна радост и удовлетворение от братското общуване помежду си и от усещането за постоянно развитие на епархията, за разрастване на броя на енориите, за приобщаването на нови хора към църковните ни общности в Европа.

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.