ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „ВЪВЕДЕНИЕ В ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО” В ХАМБУРГ

В края на юни тази година студенти от магистърската програма „Религии, диалог и образование” към Академията по религии на Хамбургския университет за първи път имаха възможността да присъстват на лекция на тема „Въведение в православието”, водена от проф. д-р Георги Каприев по покана на Университета в Хамбург и на Българската православна енория в северногерманския град. В рамките на четири академични часа българският професор по философия и специалист по византийска философия съумя в сбита и достъпна форма да изложи пред хамбургските студенти основите на православието. Той ги запозна с основните разлики между Православната и Римокатолическата църква, а именно Догмата за изхождането на Дух Свети „и от Сина” (Филиокве), добавен от католиците през XI. в. към Никео-цариградксия Символ на Вярата, и примата на папата.

Проф. Георги Каприев преведе бъдещите магистри по религия през основните исторически моменти от развитието на православната вяра, от основаването на Константинопол през 330 г., минавайки през Великата схизма, която бележи началото си от 1054 г. и стигайки до съвременни дати като например последното обявяване на автокефалията на Българската църква през 1953 г. Той запозна аудиторията със седемте вселенски събора и вероизповедалните въпроси, решавани на тях, с основни понятия като патристика, разликата между догми и канони и постави темата за разбирането на човешката воля и свобода спрямо Висшата Божия воля в двете големи религии християнство и ислям. В оживена дискусия след края на лекцията студентите, сред които имаше представители на протестантската вяра, исляма, православието и др., задаваха своите въпроси, свързани с основните постулати в християнството като същността на Светата Троица, естеството на Господ Иисус Христос като Бог и човек (така нареченето учение за ипостаси), есенциалните разлики между различните вероизповедания, почитането на иконите в източното православие и др.

Втората част на лекцията ще се проведе през месец ноември в рамките на първата по рода си „Седмица на православието” в ханзейския град, с която Българската православна църква в Хамбург ще завърши честванията по повод тазгодишния 10-и юбилей от създаването си. Освен в академичното събитие пред хамбургската студентска аудитория, проф. Георги Каприев ще участва и в открита дискусия, която ще се проведе в икуменическия форум в града. Православната седмица ще приключи с традиционния предколеден детски празник, на който ще бъдат наградени участниците от Хамбург в тазгодишния конкурс за детска рисунка на тема „В царството Божие”.

Линк към част от лекцията на немски език

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.