ОТВОРИ ВРАТИ НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ХРАМ В ХАМБУРГ

Противно на прогнозите за намръщено време за изминалата събота, слънцето гря ярко на небосвода и сподели безизмерната радост на сънародниците ни в Хамбург. В деня на своите покровители Равноапостолните братя Свв. Кирил и Методий и големия църковен празник Отдание на Пасха българската енория в ханзейския град чества освещаването на своя нов храм – Великденската църква в сърцето на града.

С пасахално литийно шествие около новия Божи дом, последвано от пострижение на нов иподякон, Негово Високопреосвещенство Западно- и средноевропейският митрополит Антоний въведе богомолците в тържествената Света литургия. В нея съслужиха свещеници от другите поместни православни църкви в северногерманския град, отци от останалите български църковни общини в Германия, сред които о. Юлиян Ангелов и о. Любомир Леонтинов, които подкрепят хамбургската община от самото й начало, както и монаси от единствения немски православен манастир Буххаген, намиращ се в Долна Саксония.
Празника уважиха представители на Хамбургския сенат, на местната градска администрация и неправителствени организации, на католическата и протестантска църква, на българския дипломатически корпус в лицето на Н. Пр. Елена Шекерлетова – посланик на РБългария в Германия, консула на РБългария – Даниел Данов, директорът на българския културен институт в Берлин – Борис Петранов, представители на българските организации и дружества в града и др.
Миряни, стекли се от всички краища на Германия и дори и от България, влязоха в пропития със светлина храм, за да участват във всеобщата благодарствена молитва за това незиказано Божие благодеяние за живеещите тридесет хиляди българи в Хамбург и околията.
В своята проповед енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов, който вече близо 10 години се грижи за литургичния и духовен живот на общината, подчерта големия принос на мисионерската дейност на Солунските братя за съвременния облик на Европа, призова всички присъстващи към единство в Христос, а особено българските ни сънародници приветства да посещават редовно придобития с десетки дни и нощи труд нов храм, който е техен Божи дом, призова ги да се молят в него, да се причастяват, да кръщават децата си.
След края на Светата литургия, митрополит Антоний наблегна на това, че Бог чува всяка наша молитва и ни дава точно това, което ни трябва в този момент. Особено благодари на главната пасторка на централната църква „Св. Яков”, Астрид Клайст „за това, че е отделила част от съцето си за българските християни в Хамбург” и най-вече на почетния генерален консул проф. д-р Герд- Винанд Имайер, който от 13 години се грижи като любещ баща за енорията в Хамбург. От името на епархийския съвет, в знак на благодарност, Негово Висикопреосвещенство връчи на проф. Имайер новоучредения орден на епархията 1-ва степен Св. Ириней Лионски, който почетният консул получи като първи носител на отличието. Проф. Имайер изрази от своя страна радостта си, че българите се чувстват добре в Германия и биват добре приети от немското общество. Митрополит Антоний подчерта голямото значение на взаимодействието между църквата и държавата и изрази надеждата си, че то ще продължи и в бъдеще и ще доведе до създаването на повече български храмове в Германия. Българската църква в Хамбург е втората след Берлин, а петдесет процента от сумата, която беше необходима за подмяна на отоплителната инсталация е набавена от целева субсидия, отпусната на православната община от Дирекция по вероизповеданията при Министерския съвет.
Посланикът на РБългария в Германия Н. Пр. Елена Шекерлетова прочете от своя страна поздравителния адрес, отправен към хамбургската енория от министър-председателя на РБългария Бойко Борисов, в който той подчерта, че новосъздаденият Божи дом представлява за сънародниците ни в Хамбург неразривната им връзка с Родината, с българските традиции и с несломимия български дух.
Към отправените поздравления се присъединиха и ученици от по-горните класове на Българското училище с оригинален рецитал и Владислава Вьорман, която подари на общината личната библия на прежде почившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, която е била подарена на родителите й и майка й решава да я дари на енорията в Хамбург.
Тържествените чествания бяха предхождани от денонощни усилени ремонтни дейности на сградата през последните четири месеца, извършени предимно от вярващи доброволци. Бяха положени първите крачки интериорът да бъде пригоден в православния литургичен канон.
След литургията гостите се радваха на богата традиционна българска трапеза, подготвяна дни наред от многобройни доброволци, на специална торта точно копие на църковната сграда, приготвена от българската оперна певица Людмила Герогиева, а най-малките ги очакваха освен бурни игри близката площадка, така и специално за тях организарана детска работилничка.
Сега остава надеждата да се сбъднат всички пожелания за храмът да се пълни всяка неделя с все повече богомолци, събрани от любовта и вярата към Бога.

Оставете коментар

Ако желаете да получавате информация за новини и събития, моля въведете Вашия E-mail.